Garšīgi
2020. gada 28. decembris, 20:09

Kas ir kumkvati jeb pundurapelsīni - un ko ar tiem iesākt

"100 Labi Padomi"

Kumkvatus dēvē arī par pundurapelsīniem un mini apelsīniem. Tie ir Ķīnas izcelsmes citrusaugļi, kas mūsdienās aug visās siltzemēs, kurās mēdz augt arī parastie apelsīni.

Kumkvata kociņus iespējams audzēt arī puķu podos uz palodzes. It sevišķi vēlā rudenī un ziemā – tad mazie kociņi ar koši oranžajiem auglīšiem izskatās romantiski un vieš mājīgu noskaņu. Auglīši ir prāva ķirša vai garenas plūmes lielumā, tāpēc Indijā tos sauc par mazajiem zelta apelsīniem.

foto: Pixabay.com
  • Kumkvatiem ir aromātiska, saldena miziņa un skābens, gaiši oranžs mīkstums. Tā kā auglīši ir mazi, tos ēd nelobītus ar visu mizu.
     
  • Kumkvati satur vairāk C vitamīna nekā parastie apelsīni, turklāt tajos bagātīgi ir A un C vitamīns.
     
  • Pērkot kumkvatus, jāraugās, lai tie būtu stingri un ar spīdīgu miziņu. Ja tā ir blāva vai paši augļi – mīksti, tad tie vairs nav svaigi un sulīgi.
     
  • Kumkvatus uzglabā vēsā vietā, bet ne ledusskapī. Ja iegādāti pietiekami svaigi augļi, tad mājās vēsumā tos var uzglabāt vēl 3–4 nedēļas.
     
  • Kumkvatus ēd tāpat vai arī izmanto saldo ēdienu, salātu un konservu pagatavošanai. Tie ir arī iecienīta dzērienu piedeva.
     
  • Tā kā mazie auglīši izskatās ļoti dekoratīvi, tos lieto ēdienu rotāšanai – gan pārgrieztus uz pusēm, gan sagrieztus šķēlītēs.

Kumkvatu ievārījums:

Labi garšo gan kā piedeva brokastu grauzdiņiem, gan pikantiem gaļas ēdieniem.

  • Sastāvdaļas: 1 kg nogatavojušos kumkvatu, 1 kg cukura, 6 ēdk. viskija.
     
  • Pagatavošana:

1. Kumkvatus sagriez vienādos gabaliņos un pārmaiņus ar cukuru ber lielā bļodā. Pārklāj ar dvieli un uz diennakti atstāj vēsumā.

2. Bļodas saturu iepildi katlā, pielej 300 ml ūdens un uz lēnas uguns maisot karsē, līdz cukurs izkūst. Uz straujas uguns turpini vārīt vēl 10–15 minūtes, līdz šķidrums sabiezē sīrupā.

3. Katlu noņem no uguns, iemaisi viskiju un atstāj uz 10–15 minūtēm. Vēlreiz samaisi, pildi burciņās un aizvāko.