Garšīgi
2020. gada 18. decembris, 14:40

Kāpēc Taizemē ēd vistu spalvas?

Jauns.lv

30 gadus vecais taizemietis Soravuts Kitibantorns atradis veidu, kā vistu spalvas pārvērst liesā olbaltumvielu avotā. Ēdiena eksperti un blogeri šo pārtikas sastāvdaļu vērtē atzinīgi un atzīst, ka tā struktūra un garša ir pārsteidzoši līdzīga īstai gaļai.

Agrāk studējot Londonā, taizemietis meklējis veidu, kā pārstrādāt pārtikas atkritumus. Viņa uzmanību pievērsis lielais vistu spalvu apjoms, kas mērāms miljonos tonnu un ikgadu tiek izmests mēslainē.

foto: REUTERS/SCANPIX

Tagad atgriezies Taizemē, jaunais zinātnieks meklē finansējumu, lai turpinātu pētīt, cik liels potenciāls ir šim alternatīvajam pārtikas avotam. Kā norāda Kitibantorns, vistas spalvas ir proteīna avots un, to saberžot smalkā pulverī, var iegūt masu, kas satur olbaltumvielas. Kitibantorns šo vistu spalvu masu sauc par "mākoņu tīrradni”.

Viņš atzīst, ka šis pārtikas blakusprodukts neietilpst nedz vegānu, nedz veģetāriešu ēdienu kategorijā, tomēr tas tiekot atzīts kā ētisks. Viņa plāns ir vispirms doties pie potenciālajiem „zero-waste” sadarbības partneriem un restorāniem. Jaunais pārtikas tehnologs cer, ka šādu izstrādājumu varētu popularizēt visā Āzijā. Tas, viņaprāt, samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu par vismaz 30%.

Kitibantorna pieaicinātie pārtikas eksperti un ēdiena blogeri atzīmē, ka šī ēdiena masa patiešām rada sajūtu, ka tu ēd gaļu.

Maldinošs esot priekšstats, ka no spalvām veidotā masa ir sausa un viegla. Soravuts Kitibantorns šo masu pagatavojis tā, ka pat ēdiena eksperti atzīmē tās biezo konsistenci, sulīgo garšu un svaru.

Tēmas