Noderīgi ikdienā
2020. gada 14. decembris, 16:01

Brīnumaini košās siningijas - nenokavē tās iesēt decembrī

"100 Labi Padomi"

Šai puķei augšanai nepieciešams ilgs laiks, tāpēc tā jāsēj jau decembrī.

Siningijas (Sinningia) 18. gadsimtā no Brazīlijas pirmo reizi atveda uz Angliju, kur šīs nelielās puķes ar krāsainajiem samtainajiem zvanveida ziediem un mīkstajām lapām ieguva savu tagadējo nosaukumu par godu zinātniekam Vilhelmam Sinningam. Kopš tā laika ir selekcionētas daudzas šķirnes gan ar pildītiem, gan ar vienkāršiem ziediem gandrīz visās varavīksnes krāsās. 

Daudzviet pasaulē audzētas tikai kā telpaugi, mūsu klimatā siningijas ir skaists āra puķpodu vai balkona kastīšu augs, kas brīnumkoši zied visu vasaru līdz pat aukstajām rudens dienām. Neskatoties uz savu krāšņumu, tām nav izteiktas smaržas, vien viegli jūtams piparmētru aromāts.

Audzēšana, kopšana

Siningijas sēj jau decembrī, jo to augšanai ir nepieciešams ilgs laiks. Sēklas izsēj uz irdena substrāta, kas sastāv no bagātīgas augsnes, kas labākai drenāžai sajaukta ar rupjām smiltīm. 

Mazās sēkliņas izsēj uz augsnes un pārsedz ar pārtikas plēvi, lai nodrošinātu nepieciešamo mikroklimatu. Sēklas diedzē aptuveni +24 grādu temperatūrā zem papildu apgaismojuma, tad divu nedēļu laikā jāparādās pirmajiem asniņiem. Laista bieži, bet tikai rasinot. Tā kā sākumā siningijas ir ļoti mazas, var nākties pārpiķēt pat divas reizes. Kad stādi izauguši, tos stāda pa vienam podiņos (diametrs vismaz 10 cm).

Ārā izstāda, kad gaiss kārtīgi iesilis un dienā temperatūra ir ap 18 grādiem. Lai arī krāšņajai puķei patīk gaisma, tiešos saules staros tā var apdegt, tāpēc pie saules gaismas jāpieradina pakāpeniski vai jāatvēl tai daļēji noēnota vieta.

Siningiju augsnei vienmēr jābūt nedaudz mitrai, bet tās necieš, ja ūdens trāpa uz lapām un ziediem. Tāpēc vislabāk puķes novietot vietā, kur citi augi vai ēkas daļas pasargā no lietus. Tā kā siningijas ir izteikts tropu augs, tām patiks laistīšana ar siltu lietus ūdeni. Nesaņemot pietiekami daudz ūdens, augs zaudē krāšņumu un nezied.

Katru nedēļu dod mēslojumu ziedošajām puķēm. Ja siningijas aug nelielā podā, to var pievienot pat katrā laistīšanas reizē. 

Lai ziedēšana būtu īpaši krāšņa, regulāri jāuzrušina augsnes virskārta ap siningijas saknēm. Ziedēšanu paildzina arī pārziedējušo ziedu un sakaltušo lapu noņemšana.

Izmēģini!

Lai arī pie mums siningijas audzē kā viengadīgas puķes, tās ir iespējams pārziemināt. Pēc noziedēšanas laisti arvien retāk, līdz zaļās lapas sažūst; tās nogriez. Sakņu gumu izņem no poda vai puķu kastes un ievieto lielākā traukā, piemēram, spainī ar kūdru, un uzglabā aptuveni +14 grādu temperatūrā. Laisti pavisam minimāli. Pavasarī izstādi podos.

Tēmas