foto: unsplash.com
Kur saimniecībā izlietot pēdējos ābolus?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 29. novembris, 16:26

Kur saimniecībā izlietot pēdējos ābolus?

"100 Labi Padomi"

Idejās par pēdējo ābolu izmantošanu dalās žurnāls "100 Labi Padomi".

1. Izžāvē ābolu mizas tējai.

Ābolus rūpīgi nomizo, mizas izklāj uz dvielīša un novieto sausā un siltā vietā, lai izžūst. Var arī mizas likt uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, ievietot aptuveni 40 grādus karstā cepeškrāsnī un izžāvēt. Lai liekais mitrums varētu tikt laukā, atstāj durvīs šauru spraugu.

Gatavo tēju: mizas ieliec katliņā ar aukstu ūdeni un ļauj 10 minūtes nostāvēties. Tad uzvāri un atstāj vēl uz 10 minūtēm. Izkās un, ja vēlies, pievieno tējai šķipsniņu malta kanēļa vai maltu krustnagliņu.

2. Pagatavo ābolu eļļu.

Vienu ābolu ar visu mizu un serdi sagriez prāvos gabalos un ieliec burkā. Aplej ar 200 ml eļļas un atstāj vismaz uz 2–3 dienām. Pēc tam izkās caur marlīti un uzglabā ledusskapī. Ja noturēsi ilgāk, veidosies pelējums. Ābolu eļļa lieliski noder kā ādas kopšanas līdzeklis, masāžas eļļa un izejviela pašu gatavotiem krēmiem. Pēdējā variantā – ja grib izmantot kosmētikas gatavošanai, labāk izmantot nevis saulespuķu, bet gan vīnogu kauliņu vai aprikožu kauliņu eļļu.

3. Raudzē ābolu etiķi.

Ābolus ar visu mizu un serdi sagriez gabalos un ieber tīrā burkā (vismaz 2 l). Uz 1 kg ābolu ņem 2 ēdk. cukura, lai paātrinātu raudzēšanas procesu. Aplej ar ūdeni, lai ābolus pārklātu šķidrums. Pārklāj ar dvielīti un atstāj siltā vietā. Ik pa laikam apmaisi vai viegli sakrati. Pēc vairākām dienām uzvēdīs viegla etiķa smarža, āboli sāks grimt dibenā. Tas, cik ātri vai lēni šīs process notiks, atkarīgs no ābolu šķirnes un cukura daudzuma. Ja nepievieno cukuru, vēlākais pēc divām nedēļām etiķa smarža kļūs izteikta, ja pievieno cukuru – vēl ātrāk. Izkās caur marli un ielej tīrā burkā vai pudelē. Atkal pārklāj ar dvieli, lai tiek klāt gaiss, un atstāj uz 4–6 nedēļām. Tad vēlreiz izkās un salej mazākās pudelītēs.

4. Izvāri ātro ābolu biezeni.

Ābolus nomizo, izgriez serdi un mīkstumu sagriez gabaliņos. Ber katlā, pielej nedaudz ābolu sulas, uzvāri un dažas minūtes pavāri. Sablendē, karstu pildi burciņās, aizvāko, apgriez uz vāciņa un atstāj, lai atdziest. Uzglabā vēsumā. Pirms ēšanas papildini ar vaniļu, kanēli vai citām garšvielām.

5. Pagatavo ābolu dekorus.

Glītus ābolus uzdur uz koka iesmiņiem, piemēram, tādiem, kas domāti nelielu šašliku cepšanai. Vienā bļodā viegli sakul olas baltumu, otrā ieber cukuru. Ņem mīkstu otiņu, apzied ābolus ar olu baltumu un apviļā cukurā. Lai āboli vienmērīgi nožūtu, vienkāršākais variants – iespraud iesmiņus ar āboliem zemē, kas iebērta puķupodā.