foto: Shutterstock
"Advents" vai "advente" - skaidrojam, kā ir gramatiski pareizi
Priecīgu pirmo adventi!
Noderīgi ikdienā
2020. gada 29. novembris, 11:48

"Advents" vai "advente" - skaidrojam, kā ir gramatiski pareizi

Jauns.lv / LETA

Tuvojoties Ziemassvētkiem, allaž aktuāls ir jautājums - kura forma tad latviešu valodā ir gramatiski pareiza: "advents" vai "advente". Valsts valodas centrs ik gadu nenogurstoši skaidro: pareizāk ir lietot formu "advents", nevis "advente", taču arī vārda sieviešu dzimtes formas lietojums nav nepareizs.

Savukārt terminologu ieteikums ir lietot sieviešu dzimtes formu "advente", skaidrojot, ka runa ir par Ziemassvētku notikuma atnākšanas gaidīšanas laiku un aizguvuma pamatā ir procesa nosaukums "atnākšana", kas latīniski ir "adventus". Latīņu valodā "adventus" ir vīriešu dzimtes forma, turpretī latviešu valodā procesu nosaukumi ir sieviešu dzimtes vārdi: atnākšana, gaidīšana, svētīšana.

Savukārt Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcā skaidrots, ka lietvārdi "advente" un "advents" nozīmē kristīgās baznīcas gada sākumu, laiku no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem līdz 24.decembrim.

Valsts valodas centra ieskatā, ņemot vērā, ka šim vārdam pamatā ir latīņu vārds "adventum", gramatiski pareizākā būtu vīriešu dzimtes forma "advents", taču nav nepareizi lietot arī sieviešu dzimtes formu advente.