Noderīgi ikdienā
2020. gada 22. novembris, 12:16

Rūķu bārdas Ķirbižu mežā

Jauns.lv

Ginta Kalniņa no Viļķenes tādus brīnumus ieraudzījusi Ķirbižu mežā. Varētu domāt, ka rūķu bārdas – šis dabas pārsteigums ir smalkmatainā briorija (Bryoria capillaris) – ķērpju suga, turklāt ļoti tīra gaisa indikators.

Zinātāji teic, ka Karēlijā un Somijā to tautā sauc par raganu matiem, bet angliski – par par zirga krēpēm. Dziedniecības piekritēji apgalvo, ka, ejot pārgājienā pa mežu, var šķipsnu aptīt ap rokas locītavu, vietu, kur jūtams pulss – mazinoties nogurums, pieaugot iekšējais spēks un izturība.

Un kāds daudziem nezināms zinātnisks fakts – ķērpji nav augi, bet simbiotisks organisms, kas izveidojies sēnes un aļģes kopdzīves rezultātā. Zinātni, kas pēta ķērpjus, sauc par lihenoloģiju.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.

Raksts tapis sadarbībā ar Meža attīstības fondu