foto: Shutterstock
Pašvaldības piešķirtā divistabu dzīvoklī dzīvo septiņi cilvēki: vai drīkst samainīt uz lielāku platību?
Likums un taisnība
2020. gada 24. novembris, 05:22

Pašvaldības piešķirtā divistabu dzīvoklī dzīvo septiņi cilvēki: vai drīkst samainīt uz lielāku platību?

Jauns.lv

"Mēs pašvaldības divistabu dzīvoklī esam deklarēti septiņi cilvēki, dzīvojam saspiesti kā siļķes mucā. Dzīvokļu rindā mūs neņem, jo nav piemērota statusa. Ir variants mūsu dzīvokli apmainīt pret pašvaldībai piederošo blakus dzīvokli ar daudz lielāku platību, kurā dzīvo tikai viens cilvēks, viņš piekrīt maiņai. Vai dzīvokļu maiņa ir iespējama? Dzīvojam Rīgā." jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Maija no Rīgas.

Patiešām likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" paredzētas tikai dažas iedzīvotāju grupas, kas pašvaldībai jānodrošina ar dzīvojamo platību. Taču pašvaldības dzīvokļus to īrnieki var mainīt. Rīdziniekiem jādodas uz Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldi.

Kā jārīkojas

Dzīvokļu pārvaldē skaidro, ka dzīvokļus savstarpēji var apmainīt neprivatizējamo dzīvokļu īrnieki, kuri tos saņēmuši kā pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Savstarpēji mainīt var arī neprivatizētos dzīvokļus (kurus bija iespējams privatizēt, bet īrnieki šo iespēju nav izmantojuši).

Ja paši jau esat sameklējuši maiņas variantu, tad visiem abu dzīvokļu pilngadīgajiem īrniekiem, kuri ir ierakstīti īres līgumā, kopā jāierodas Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldē.

Līdzi jāņem personu apliecinoši dokumenti (pase vai eID karte), abi īres līgumi un mājas apsaimniekotāja izsniegta izziņa, ka dzīvokļiem nav īres un komunālo maksājumu parādu. Uz vietas aizpildīsiet un parakstīsiet apmaiņas veidlapas. Pandēmijas dēļ, visticamāk, iepriekš būs jāpierakstās uz pieņemšanu, piezvanot pa telefonu.

Par maiņu jāmaksā

Iesniegumu par dzīvokļu maiņu izskatīs domes Dzīvojamo telpu apmaiņas komisija. Lēmumu pieņem mēneša laikā. Pēc tam kad komisija būs devusi piekrišanu dzīvokļu maiņai, varēsiet noslēgt jaunos īres līgumus.

Katra dzīvokļa īrniekiem par maiņu būs jāsamaksā 61,12 eiro, to var izdarīt pastā vai internetbankā, uz vietas norēķināties nevar. Tas, vai un kādā veidā maiņas dalībnieki norēķinās savā starpā, pašvaldību neinteresē.

Departamentā norāda, ka īres līgumu slēdz tikai uz diviem gadiem – tas ir drošības pasākums pret iespējamiem nemaksātājiem. Ja šajā laikā nebūs īres un komunālo maksājumu parādu, līgumu automātiski pagarinās.

Var meklēt sludinājumos

Mājokļu un vides departamenta mājaslapā ir ievietoti arī īres dzīvokļu maiņas sludinājumi, un tādu gribētāju ir gana daudz. Departamentā stāsta, ka ne vienmēr īrnieki grib mazāku dzīvokli mainīt pret lielāku. Ja samazinājies ģimenes locekļu skaits, piemēram, nomiris laulātais vai dēlam māte, cilvēki lielu dzīvokli grib mainīt pret mazāku. Ir arī tādi, kuri vēlas pārcelties uz mājokli ar krāsns apkuri. Dažkārt meklē tādas pašas platības un labiekārtojuma dzīvokli, tikai citā Rīgas rajonā.

Lai departamenta mājaslapā ievietotu apmaiņas sludinājumu, ir jāiesniedz aizpildīta anketa. Tajā norādītos personas datus nepublicē.

Uzziņa

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments atrodas Brīvības ielā 49/53 (bijušajā Rīgas Modes ēkā), tālrunis 67474700. Mājaslapa: mvd.riga.lv.