foto: Shutterstock
Ķirbis tautas medicīnā: kāpēc tas ir tik vērtīgs
Pret nogurušām, pietūkušām acīm, arī pēc lielas raudāšanas labi palīdz vēsas ķirbja kompreses. Ķirbi sarīvē, liec marlītē un tad klāj uz acīm. 
Noderīgi ikdienā
2020. gada 13. novembris, 20:18

Ķirbis tautas medicīnā: kāpēc tas ir tik vērtīgs

"100 Labi Padomi"

Ķirbis ir piemērots gan skaistuma, gan ārstnieciskām kūrēm, jo tajā ir ap 90% ūdens un daudz kālija, kas efektīvi izskalo un iztīra visu organismu.

Tas satur augu olbaltumu, ogļhidrātus, daudz A, E, B, C, P, PP vitamīnu, pektīnvielas, minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, fosforu, dzelzi, magniju.

Veselībai

Ķirbju sēklas ir labs līdzeklis cērmju, spalīšu un lenteņu izdzīšanai. Organisma attīrīšanai katru dienu vēlams apēst 10 sēklas pāris stundas pēc vakariņām. Kurss – 10 dienas, ko var atkārtot pēc diviem mēnešiem. Regulāra ķirbja sēklu lietošana samazina holesterīna līmeni asinīs, stimulē dzimumdziedzeru funkciju, aizkavē organisma novecošanu, ļaundabīgo slimību risku, uzlabo nagu, matu un ādas veselību. Ar visām čaumalām samaltas sēklas stiprina zobus, kaulus un nagus.

Ķirbju mizas satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos un darbojas kā dabīgais glikozamīns. Mizas var samalt svaigas un lietot pie salātiem. Var izžāvēt cepeškrāsnī, samalt kafijas dzirnaviņās un lietot kā pulveri pie putrām, kefīra un sulām.

Ķirbju sula

● Dienā izdzer 2 glāzes ķirbju sulas. Sāc ar 2–3 ēdk. tukšā dūšā no rīta. Devu palielini pakāpeniski, sadalot 2 daļās – vienu no rīta, otru – stundu pirms vakara maltītes. Sulu kūres laikā uzturā lieto tikai veselīgus produktus, kas satur maz kaloriju. Lai gūtu jūtamu rezultātu, attīroša sulas kūre jāievēro 2–3 mēnešus.

● Atšķaidi uz pusēm ar ūdeni vai kādu citu svaigi spiestu sulu – citrona, seleriju, ābolu, burkānu, cidoniju, biešu, kāpostu vai dzērveņu. Sula jāizdzer 10 minūšu laikā, kamēr tajā ir visaugstākā vitamīnu un citu bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija.

● Izdzer 100 ml sulas 3–4 reizes dienā, tā samazina iekaisumus, tūsku, mazasinību, sargā šūnas no ļaundabīgām pārmaiņām, spēcina organismu, profilaktiski palīdz pret saaukstēšanos, miega traucējumiem un vairo skaistumu.

foto: Shutterstock

Skaistumam

Maska sausai un normālai ādai

Sarīvētam ķirbim pievieno auzu pārslas un saldo krējumu, samaisi, lai veidojas skābā krējuma konsistences putriņa. Klāj uz tīras sejas, uz kakla un dekoltē, izņemot acu zonu.  Pēc 15–20 minūtēm nomazgā remdenā ūdenī. Maska piemērota jutīgai, maigai, sausai un normālai ādai. Ķirbis attīra ādu, samazina stresu, auzu pārslas un krējums to pabaro un piesātina ar nepieciešamajiem mikroelementiem un vitamīniem. 

Maska taukainai ādai

Sarīvētam ķirbim pievieno saspaidītas dzērvenes un olu dzeltenumu.  Klāj uz tīras sejas, uz kakla un dekoltē, izņemot acu zonu. Pēc 15–20 minūtēm nomazgā remdenā ūdenī. Maska labi piemērota taukainai ādai, kā arī jaukta tipa ādai ar paplašinātām porām. Ķirbis velk ārā no ādas visu lieko, bet dzērvenes darbojas kā antioksidants un dabīga antibiotika, samazina iekaisumus, bet olas dzeltenums piesātina ādu.

Komprese acīm

Pret nogurušām, pietūkušām acīm, arī pēc lielas raudāšanas labi palīdz vēsas ķirbja kompreses. Ķirbi sarīvē, liec marlītē un tad klāj uz acīm.