Noderīgi ikdienā
2020. gada 21. oktobris, 19:11

Kaķaste iekaramā puķpodā: kā pārziemināt šo iecienīto augu

"100 Labi Padomi"

Akalifa kaķaste (Acalypha reptan) pēdējos gados ir iecienīts iekaramo puķpodu augs. Tās dzimtene ir Rietumindija, kur tā ir daudzgadīgs un mūžzaļš augs, bet pie mums to audzē kā viengadīgu augu vasaras puķpodiem.

Neparasto nosaukumu tā ieguvusi sava zieda formas dēļ: 10 cm garie ziedi ir bez ziedlapām, bet ar daudzām spurainām sarkanām putekšņlapām, tāpēc ziedi ir pūkaini, gareni un, vējā šūpojoties, atgādina kaķa astes.

Kaķaste mīl siltumu, bet rudenī zaudē savu krāšņumu un aiziet bojā. Augu laikus ienes iekštelpās, un tas turpinās priecēt ilgus gadus.

foto: Shutterstock

Dari tā

■ Kaķasti pārvieto uz telpām, tiklīdz naktīs āra temperatūra noslīd zem +10 grādiem, bet dienās neiesilst vairāk par +16 grādiem.

■ Novieto siltā un gaišā vietā un nodrošini vienmērīgu temperatūru tuvu +20 grādiem.

■ Rūpējies, lai augsne podā vienmēr būtu mitra. Reizi nedēļā puķpodu iemērc traukā ar ūdeni un ļauj kārtīgi padzerties. Ja telpā ir sauss gaiss, ik dienu rasini auga lapas ar ūdeni.

■ Ja, vēdinot māju, mēdz taisīt caurvēju, kaķasti paslēp zem kartona kastes vai pārvieto uz telpu, kur vējš tai netiek klāt. Dabūjusi caurvēju, puķe nomet lapas un nīkuļo.

■ Tāpat kā citiem telpaugiem, arī kaķastei ir nepieciešams 2 mēnešus ilgs miera periods, tad laisti to reizi divās nedēļās un papildus nemēslo. 

■ Ziemas laikā kaķastei mēdz izstīdzēt lapas, tās droši apgriez. Pirms griešanas uzvelc cimdus un darbus veic piesardzīgi, jo puķes sula ir kairinoša un, nokļuvusi uz ādas, var radīt apdegumus.

■ Regulāri apskati, vai nav kaitēkļu, īpaši tīklērce, kas slēpjas zem lapām. Ja pamani, apsmidzini lapas ar 70 % spirtu, kas 1:1 atšķaidīts ar ūdeni.

■ Kaķasti ārā nes tikai tad, kad gaiss ir vasarīgi silts.