Noderīgi ikdienā
2020. gada 18. oktobris, 05:40

Oranžā krāsa virtuvē - garšai, priekam un veselībai

"100 Labi Padomi"

Krāsām virtuvē ir divtik svarīga nozīme: pirmkārt, telpas iekārtojumā, otrkārt, produktu izvēlē. Abas jomas ietekmē labsajūtu un noskaņojumu, turklāt neatkarīgi no tā, vai cilvēks to apzinās vai ne.

Viena no izteiksmīgākajām krāsām ir oranžā. Tā ir ļoti aktivizējoša un dzīvinoša, rada gaišu, pozitīvu noskaņu un palīdz cilvēkam kļūt atvērtākam un aktīvākam. Oranžā krāsa simbolizē prieku, jautrību, baudu, enerģiju, siltumu, tāpēc tā ir ļoti nepieciešama tumšā un pelēkā laikā, kad ātri vien pielavās nomāktība.

Oranžo krāsu mērķtiecīgi lieto pret iekšēju nemieru, lai veicinātu atslābināšanos un uzlabotu garastāvokli. Tā stiprina imūnsistēmu un aktivizē organisma pašatveseļošanos, tā veicina gremošanu un palīdz pret aizcietējumiem, vairo spēkus pēc fiziska un garīga pārguruma, palīdz noārdīt organismā iekļuvušās toksiskās vielas.

Oranži produkti pēc iespējas vairāk būtu jālieto tiem, kurus nomāc depresija un kuri ir zaudējuši dzīvesprieku un interesi par dzīvi. Krāsu terapijā oranžo izmanto, lai šaubu nomocītiem un sašļukušiem cilvēkiem iedvestu drosmi mainīt dzīvesveidu un palīdzētu risināt problēmas.

Pelēkā un tumšā laikā ieteicams virtuvē un vispār mājās ieviest vairāk oranžās krāsas, piemēram, oranžu galdautu, oranžas salvetes, oranžas sveces, salikt augļu traukos oranžus apelsīnus un mandarīnus.

Populārākie oranžie dārzeņi un augļi ir ķirbji, burkāni, apelsīni, aprikozes, mango, mandarīni, oranžā paprika un oranžie tomāti; no ārstnieciskajiem augiem – kliņģerītes, kreses, samtenes; no garšvielām – kurkuma un safrāns.

foto: Shutterstock

Idejām!

● Sāc dienu ar glāzi svaigi spiestas burkānu vai apelsīnu sulas. Apelsīnu oranžā krāsa iekustina enerģijas un jo sevišķi melanholiķiem noder kā gaismas un dzīvības stimulators.

● Mundrumu rada arī burkānu sula, kas vienādās daļās sajaukta ar apelsīnu sulu un kam pievienota pustējkarote eļļas ar šķipsniņu maltas kurkumas.

● Oranži ķirbji virtuvē uzlabo garastāvokli un vairo prieku.

● Kliņģerīšu sula palīdz likvidēt dažādus ādas defektus, bet tēja dziedē iekaisumus.