Vienkārša gudrība, kā viegli nomizot vārītas olas
Ja gribi vārītas olas lobīt glīti, ūdenim jāpievieno dzeramā soda.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 1. oktobris, 16:26

Vienkārša gudrība, kā viegli nomizot vārītas olas

Jauns.lv

Cieti vārītas olas reizēm ir grūti nolobīt – čaumalas pielīp pie olas baltuma, un mizojot var noraut nost arī daļu no olas. Turklāt šādi nomizotas olas neizskatās diez ko pievilcīgi. Kā tikt galā ar šo problēmu?

Interneta lapā „Mother Nature Network“ ēdienu blogere Robina Šrīvsa atklāj: viņa agrāk nav pat iedomājusies, ka olas mizošanas veiksmīgums ir atkarīgs no olas tipa. Tagad viņa pērk tikai brīvībā dzīvojošu vistu olas, nevis tās, kuru dējējas dzīvo sprostos. Šādas olas, pēc viņas teiktā, ir kvalitatīvākas. Turklāt blogere uzsver vienkāršu sakarību – jo olas ir svaigākas, jo grūtāk tās glīti nomizot.

Taču ir kāds triks, kas palīdzēs cieti vārītas olas nolobīt vieglāk – tās jāvāra ūdenī, kam pievienota dzeramā soda. Iedarbojoties caur olas čaumalu, baltums no tās vieglāk atdalās.

Izlasījusi, ka eksistē šāda sakarība, Robina nolēma to pārbaudīt pati. Viņa paņēma divas olas no viena un tā paša iepakojuma, uz vienas no tām uzvilka “X”, un ielika katru atšķirīgā auksta ūdens traukā.

Katliņā, kurā blogere ielika ar “X” atzīmēto olu, viņa iebēra tējkaroti dzeramās sodas. Otrā kastrolī, kurā ielēja vienkārši ūdeni, viņa ielika otru olu. Abas olas viņa vārīja 10 minūtes un pēc tam vēl 3 minūtes paturēja aukstā ūdenī.

Sākot olas mizot, Robina secināja, ka iezīmētā ola lobās ļoti viegli. Taču otra, kas vārīta vienkārši ūdenī, nebija tik viegli nolobāma – kopā ar čaumalu nāca nost arī daļa baltuma.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock