foto: Shutterstock
Jūlijā dabā vācams gan mārsils, gan raudene – abus izmanto tautas dziedniecībā
Raudene
Noderīgi ikdienā
2020. gada 12. jūlijs, 04:44

Jūlijā dabā vācams gan mārsils, gan raudene – abus izmanto tautas dziedniecībā

"100 Labi Padomi"

Gan mārsils, gan raudene satur vērtīgas vielas un palīdz dažādām kaitēm.

Raudene

Satur A, C, E, B6 vitamīnus, šķiedrvielas, dzelzi, kalciju, magniju, kāliju, ēteriskās eļļas, tanīnus, rozmarīnskābi. Dziedniecībā izmanto raudenes lakstus, lapas un ziedus, ko ievāc ziedēšanas laikā – jūlijā un augustā, ar asu nazi nogriežot 20–30 cm garas ziedoša auga galotnes. Žāvē labi vēdināmā vietā, izklājot 5–7 cm biezu kārtu un pāris reizes dienā apmaisot. Pēc žāvēšanas lakstus izberž caur sietu un uzglabā hermētiski noslēgtā stikla traukā 2–3 gadus.

Kam palīdz?

■ Galvassāpes – tējkaroti raudeņu aplej ar ½ l verdoša ūdens, slēgtā traukā ļauj ievilkties 30 minūtes, izkās un lieto pa glāzei sāpju brīžos. Ar šādu siltu novārījumu var izmazgāt matus un nežāvējot apsiet ar lakatu.

■ Gripa, saaukstēšanās slimības, bronhīts, garais klepus – divas ēdamkarotes svaigi sasmalcinātu lakstu aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties 20 minūtes, nokās. Lieto siltu pa ½ glāzei četras reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

■ Kuņģa un zarnu trakta, žultspūšļa, aknu slimības – ēdamkaroti lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 10 minūtes. Lieto pa ⅓ glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas.

■ Ādas slimību ārstēšanai, labam garastāvoklim pagatavo raudeņu vannu. Ņem 100–200 g žāvētu lakstu, aplej ar 2–3 l verdoša ūdens, nostādini 2–3 stundas un pievieno vannas ūdenim.

foto: Shutterstock
Mārsils

Mārsils

Satur miecvielas, vitamīnus, rūgtvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas.  Mārsila lapas satur 1–3 % ēterisko eļļu, kas augam piešķir aromātu. Lakstus ievāc ziedēšanas laikā – jūlijā, nogriežot tos 5 cm virs zemes. Žāvē uz sieta vai auduma labi vēdināmā telpā, uzglabā hermētiski noslēgtā un gaismas necaurlaidīgā traukā divus gadus. Ēteriskās eļļas iegūšanai izmanto svaigus lakstus.

Kam palīdz?

■ Elpceļu iekaisuma, bronhīta un pneimonijas gadījumā trīs ēdamkarotes sakapātu svaigu lakstu pārlej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties 30–45 minūtes, tad nokās. Lieto pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā.

■ Ārīgi šo uzlējumu lieto peldēm locītavu un muskuļu sāpju samazināšanai, ādas slimību ārstēšanai, kā arī matu skalošanai.

■ Vielmaiņas aktivizēšanai, vēdera darbības regulēšanai, apetītes un trauksmes mazināšanai ēdamkaroti kaltētu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 5–7 minūtes, nokās. Lieto katru dienu vienu glāzi pusstundu pirms pusdienām.

■ Temperatūras samazināšanai divas ēdamkarotes kaltētu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens. Ļauj ievilkties 15 minūtes, nokās un lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā.

Noderīgi! Ar mārsila ēterisko eļļu var aromatizēt telpas, lai izvairītos no vīrusiem, uzlabotu pašsajūtu, samazinātu galvassāpes un nogurumu, kā arī uzlabotu miegu.