Noderīgi ikdienā
2020. gada 4. jūlijs, 06:51

Tautas medicīna. Deviņvīru spēks - kurām deviņām vainām tas palīdz

"100 Labi Padomi"

Svētā Jāņa svece jeb deviņvīru spēks zied Jāņu dienai par godu, kad saule pacēlusies visaugstāk. Tautas ticējumos teikts, ka deviņvīru spēks derīgs deviņām vainām. Drogas kalpo kā atkrēpojošs, diurētisks, nomierinošs, savelkošs, pretiekaisuma līdzeklis un ātri sadziedē brūces.

Elpceļu iekaisumam un atkrēpošanai – 25 g ziedu sasmalcina, liek stikla traukā un pievieno 0,5 l degvīna. Trauku noslēdz, liek tumšā vietā un nostādina 14 dienas, izkāš. Lieto pa 15–20 pilieniem 3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas. Ja ir reimatisms, radikulīts, artrīts, ar izvilkumu ierīvē sāpošās vietas.

Pret saaukstēšanos – 300 ml piena pievieno 2 ēdamkarotes sausu ziedu, uzvāra, uz mazas uguns pavāra vēl 5 minūtes. Trauku ietin segā un stundu nostādina. Pievieno medu un lieto pa vienai glāzei pirms gulētiešanas.

foto: Pixabay.com

Bronhīta ārstēšanai – 2 tējkarotes ziedu pārlej ar glāzi verdoša ūdens un vienu stundu nostādina. Lieto pa ēdamkarotei 4 reizes dienā.

Pret bezmiegu – ēdamkaroti ziedu aplej ar 1,5 glāzēm vāroša ūdens un vāra 3 minūtes, satin segā un ļauj ievilkties 2 stundas. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm kopā ar medu pirms gulētiešanas.

Pret hemoroīdiem – ēdamkaroti ziedu aplej ar 1,5 glāzēm vāroša ūdens, nostādina stundu, izkāš. Lieto pa ⅓ glāzes 3 reizes dienā pēc ēšanas. Ja slimība ielaista, kursu var turpināt divas nedēļas. Der arī dziednieciskām vannām: 1 kg ziedu vāra 10 l ūdens, nostādina, atdzesē līdz ķermeņa temperatūrai un izkāš. Peldes ieteicamas ik pārdienas pa 20 minūtēm.

Vidusauss iekaisuma, ausu sāpju, ekzēmas novēršanai un brūču dzīšanai – 4 ēdamkarotes ziedu pārlej ar 100 ml olīveļļas. Trauku uz 30 dienām novieto saulē, vienu reizi dienā sakrata. Tad eļļu izkāš un uzglabā ledusskapī. Ar eļļu var ierīvēt problemātiskās vietas, kā arī 10 pilienus eļļas pievienot vannai – pelde ieteicama 15–20 minūtes.

Ievēro!

● Uzlējumi un novārījumi kārtīgi jāizkāš, lai novērstu mazo pūciņu nokļūšanu organismā, jo tās var kairināt barības vadu un kuņģi.

● Dziedniecībai var izmantot visas deviņvīruspēka šķirnes, izņemot tās, kurām uz putekšņlapu kātiņiem ir violeti matiņi.