foto: unsplash.com
Vai izvēlēties šķīstošo vai tomēr malto pupiņu kafiju? Skaidrojam plusus un mīnusus
Garšīgi
2020. gada 3. jūlijs, 04:00

Vai izvēlēties šķīstošo vai tomēr malto pupiņu kafiju? Skaidrojam plusus un mīnusus

Jauns.lv

Joprojām ir cilvēki, kuriem šķīstošā kafija asociējas ar kaut ko ķīmisku. Vai tā tiešām ir? Kādas ir šķīstošās un maltās pupiņu kafijas atšķirības un priekšrocības?

Kas ir šķīstošā kafija? 

Šķīstošā patiesībā ir tā pati pupiņu kafija, tikai pārstrādātā veidā. Kafijas pupiņas tiek grauzdētas, samaltas, tad tās tiek sajauktas ar ūdeni, pagatavojot šķidru masu. Vēlāk iegūtais šķidrums tiek filtrēts, karsēts vai sasaldēts. Mūsdienās izmanto dažādas tehnoloģijas: vienā rūpnīcā šķidrumu karsē, kamēr citā – sasaldē. Jebkurā gadījumā ūdens izgaro un tiek iegūts sauss pulveris.

Procesa laikā, protams, produkts mazliet izmainās, tādēļ arī kafijām atšķiras garša un smarža.

Iegūto pulveri vēlāk sapresē mums zinamajās granulās.

foto: unsplash.com

Klasiskās šķīstošās kafijas pagatavošanas procesā netiek izmantotas nekādas ķīmiskas vielas! Savukārt, ja uz iepakojuma var izlasīt, ka kafija, piemēram, ir ar kādiem konkrētiem aromātiem vai garšām, tikai tad pagatavošanas procesā tiek papildu pievienoti aromatizētāji vai kādas vielas.

Kādi ir maltās un šķīstošās kafijas plusi un mīnusi?

  • Ieliekot krūzē vienādu daudzumu kafijas, izdzerot malto pupiņu kafiju, uzņemsi vairāk kofeīna nekā dzerot šķīstošo. Ja mīli kafiju dzert bieži, tad varbūt piemērotāka būs šķīstošā. Savukārt, ja esi stipras kafijas cienītājs, tad labāk derēs maltā pupiņu kafija.
foto: unsplash.com
  • Malto pupiņu kafija satur vairāk antioksidantus, kas veicina šūnu atjaunošanos un palēlina novecošanās procesu. Šķīstošās kafijas gatavošanas procesā tiek zaudēta daļa no antioksidantiem. Tiesa, joprojām antioksidantu līmenis arī šķīstošajā kafijā ir gana liels. 
  • Diemžēl šķīstošā kafija satur vairāk akrilamīdu. Zinātnieki vēl diskutē par šīs vielas patieso ietekmi uz veselību. Tiek uzskatīts, ka pārmērīga akrilamīda iedarbība var sabojāt nervu sistēmu un palielināt vēža risku. Jāpiebilst gan, ka šķīstošajā kafijā atrodamais akrilamīda daudzums ir mazāks par to, kas tiek uzskatīts par kaitīgu cilvēka ķermenim. Tomēr, ja tas tevi uztrauc, tad labāk izvēlies malto kafiju, jo tā šo vielu satur divas reizes mazāk.
foto: unsplash.com
  • Šķīstošajā kafijā ir lielāks skābju līmenis, tādēļ to nav ieteicams dzert kuņģa slimniekiem.