foto: Pixabay.com
Pašlaik ir pēdējais brīdis ievākt lazdu lapas. Noderēs!
Tautas medicīnā lieto lazdas mizu, saknes un lapas, kā arī riekstus. Tomēr atceries - lazdu lapas nav ieteicamas cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 2. jūnijs, 18:20

Pašlaik ir pēdējais brīdis ievākt lazdu lapas. Noderēs!

"100 Labi Padomi"

Lazda ir pirmais pavasara vēstnesis, tā zied martā un aprīlī, bet rieksti nogatavojas septembrī un oktobrī. Tautas medicīnā lieto lazdas mizu, saknes un lapas, kā arī riekstus. Maijā un jūnija sākumā vērts ievākt lazdu lapas.

Imunitātes stiprināšanai. Divas tējkarotes lapu aplej ar glāzi karsta ūdens un ļauj ievilkties 10 minūtes. Izkāš, pievieno medu un lieto 1–2 reizes dienā.

Organisma spēcināšanai. Lazdas pumpurus aplej ar degvīnu (1:10), ļauj ievilkties un 2 nedēļas tur gaismā. Lieto pa 10–15 pilieniem dienā.

Pie sirds un asinsvadu slimībām. Ēdamkaroti kaltētu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens. Vāra 10–15 minūtes, atstāj vienu stundu ievilkties. Izkāš un lieto 4 reizes dienā pa 50 ml 30 minūtes pirms ēšanas. Kurss 3–4 mēneši.

Ja ir paplašinātas varikozas vēnas, atrofiskas čūlas. 25 g sasmalcinātu lapu un mizu maisījuma aplej ar 250 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties 4 stundas. Izkāš un lieto pa 50 ml 3–4 reizes dienā.

Pret caureju. 20 g kaltētu lapu aplej ar 200 ml verdoša ūdens, vāra 15 minūtes, ļauj ievilkties 2 stundas. Izkāš un lieto pa 50 ml 4 reizes dienā.

Nieru slimību ārstēšanai. Ēdamkaroti kaltētu sasmalcinātu lapu aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties 1 stundu. Lieto siltu pa ½ glāzei 2–3 reizes dienā.

Pret paaugstinātu asinsspiedienu, sklerozi, diabētu. Riekstu kodolus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz 8 stundām. Riekstus sablendē, pievieno ūdeni, kurā rieksti mirkuši, un atstāj vēl uz 4 stundām. Masu liek uz mazas uguns un lēni uzkarsē, bet nevāra. Atdzesē, nokāš un lieto pa 50 ml 3–4 reizes dienā.

Anēmijas, avitaminozes, rahīta un zarnu trakta slimību ārstēšanai lieto lapu sulu. Jaunās lapiņas lazdas ziedēšanas laikā sablendē, izspiež sulu un pievieno medu. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3–5 reizes dienā pirms ēšanas.

Spēku atjaunošanai karstā laikā palīdz vanna ar lazdu lapām. Lapas ievāc augļu nobriešanas laikā un izžāvē. Vienai vannai ņem sauju lapu, aplej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj ievilkties. Pievieno vannai un bauda 15 minūšu ilgu procedūru – tā palīdzēs atgūt mundrumu.

Pirts procedūras. No maigajām lazdu lapām gatavo pirtsslotiņas, pēršanās ar tām sniedz ķermenim patīkamas sajūtas, palīdz pret stresu, neauglību, ādas slimībām, vīriešiem der arī prostatas dziedināšanai.

Ievēro!

● Lazdu lapas nav ieteicams lietot cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu. Lazdu riekstu lietošana var saasināt atopisko dermatītu, psoriāzi un citas ādas slimības.