foto: unsplash.com
Ko der zināt par eksotiskā karija lietošanu virtuvē
Garšīgi
2020. gada 21. maijs, 16:06

Ko der zināt par eksotiskā karija lietošanu virtuvē

"100 Labi Padomi"

Lai gan kariju mēdz dēvēt par garšvielu, patiesībā tas ir maisījums, kas sastāv no daudzām garšvielām, no kurām katrai piemīt gana spēcīgs raksturs, bet kopā tās veido harmonisku garšu un aromātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Karijam ir neskaitāmi varianti, maisījumā var ietilpt pat vairāk nekā 30 dažādu garšvielu, bet galvenais komponents ir kurkuma, kas piešķir pulverim raksturīgo brūngani dzelteno toni un viegli rūgtenu garšu. Karija pamatu bez kurkumas veido čili pākstis, krustnagliņas, kardamons, pipari, koriandrs, ingvers, muskatrieksts, sinepju sēklas, smaržīgie pipari. Vēl karija sastāvā atkarībā no receptes mēdz iekļaut anīsu, fenheli, kanēli, dažādas ķimenes, lauru lapas, magoņu sēklas, lēcu un zirņu miltus u. c.

Indijā, kur, kā mēdz sacīt, ikvienai saimniecei ir sava karija recepte, šo garšvielu maisījumu pieskaņo ne tikai katram ēdienam, bet arī gadalaikam, jo visām sastāvdaļām piemīt arī zināms ārstniecisks efekts. Piemēram, lēcu un zirņu ēdieniem pievieno kariju ar lielāku ingvera devu, jo tas samazina vēdera uzpūšanos, savukārt kardamons veicina gremošanu un atsvaidzina elpu. Dažas citas garšvielas: muskatzieds, kanēlis, lauru lapas rada iekšēju siltuma sajūtu, tāpēc tās vairāk lieto vēsākā gadalaikā. Turpretī fenheli, krustnagliņas un piparus, ko uzskata par vēsinošām garšvielām, lielākā daudzumā liek klāt karijam novados, kur valda liels karstums.

Karijs ir piemērota piedeva:

  • vistas, cūkas un liellopa gaļas ēdieniem;
  •  zivju un jūras velšu ēdieniem;
  • kartupeļu, burkānu un citu dārzeņu ēdieniem;
  • rīsu un lēcu ēdieniem;
  • visdažādākajām mērcēm;
  • augļiem un augļu salātiem;
  • omletēm un citiem olu ēdieniem.

Der zināt par karija lietošanu

  • Karija aromāts vislabāk izpaužas, ja pulveri vispirms mazliet pasautē ne pārāk karstās taukvielās, tad pielej nedaudz šķidruma un vēl mazliet pasautē. Taču ir jāuzmanās, lai taukvielas nebūtu par karstu un karijs nepiedegtu, jo citādi tas kļūs rūgts.
  • Karijs ir tā dēvētā karošu garšviela; tas nozīmē, ka to dozē karotēs – tējkarotēs vai ēdamkarotēs. Vācu kulinārijas speciālisti izrēķinājuši, ka lielākajā daļā ēdienu vienam cilvēkam jārēķina no pustējkarotes līdz tējkarotei karija pulvera. Šāds daudzums saskaņā ar medicīniskiem pētījumiem nāk par labu arī veselībai.
  • Jāizvairās no karija pulvera saskaršanās ar tvaikiem, tāpēc vajadzīgo daudzumu vēlams no trauciņa iebērt vai nu saujā, vai karotē un tad pievienot ēdienam.
  • Karijs sader ar daudzām garšvielām, bet jo sevišķi labi ar ķiplokiem, sīpoliem, lauru lapām, pipariem un maltu papriku.
  • Rīsu ēdienos var droši pievienot vairāk karija, jo rīsi noslāpē daļu asuma.
  • Ja ēdiens ir pārkarijots, t. i., pārāk ass, tad garšu var padarīt maigāku ar rīvētu skābu ābolu vai kādu karoti krējuma.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās