foto: unsplash.com
Kādas lavandas der mūsu apstākļiem?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 24. maijs, 05:11

Kādas lavandas der mūsu apstākļiem?

"100 Labi Padomi"

Tirgū un arī lielveikalos lavandas stādu tagad netrūkst, taču ne visas ir piemērotas mūsu mainīgajiem laikapstākļiem un ziemām, kad ir stiprs sals.

Ja lavandas stāds nīkuļo un līdz nākamajam pavasarim neiztur, iespējams, nedz pārdevējs, nedz pircējs nav zinājis, ka šī konkrētā šķirne nemaz nav piemērota mūsu klimatam.

Droši izvēlies

Lavandula Angustifolia jeb īstā lavanda ir viena no izturīgākajām šķirnēm, lavandu klasika. Izaug 60–80 cm augsta, zied no jūnija beigām līdz augustam, bet, ja apgriež un ir saulaina vasara, – līdz pat rudenim.

Lavandula intermedia ir īstās un platlapu lavandas krustojums, ko dēvē par Provansas lavandu. Tā izaug pat līdz 90 cm, veido kuplu ceru un zied no jūlija līdz rudenim.

Lavandula Stoechas pazīstama arī kā arābu vai aizjūras lavanda, atkarībā no augšanas un laikapstākļiem izaug 30–90 cm augsta, zied ar tumši, tumši violetiem ziediem.

Lavandula Lanata jeb vilnainā lavanda, ko lapu nokrāsas dēļ dēvē arī par sudraboto lavandu. Izaug 50–70 cm augsta, zied no jūnija beigām līdz septembrim (siltās vasarās). Ziedu tonis no gaiši violeta līdz tumšam; saldenā smarža atgādina mentolu.