foto: Pixabay.com
Cik vērtīgas ir skābenes?
Ēdot svaigas skābenes, uzņemsi vairāk C vitamīna un folātu, bet, ēdot tās zupā vai kādā citā termiski apstrādātā ēdienā, ir iespēja uzņemt vairāk dzelzs un magnija.
Garšīgi
2020. gada 13. maijs, 06:22

Cik vērtīgas ir skābenes?

Jauns.lv

Zaļie salāti un skābenes daudziem saistās tieši ar pavasari. Tagad šie produkti šķiet īpaši gardi, un ir īstais laiks tos dāsni iekļaut ēdienkartē.

Skābenēs ir divas reizes vairāk enerģijas nekā dārza salātos, attiecīgi arī divas reizes vairāk šķiedrvielu un gandrīz trīs reizes vairāk olbaltumvielu. Skābenes ir niecīgs enerģijas avots, taču to bioloģiskā uzturvērtība ir iespaidīgāka nekā salātiem.
Iekļaujot uzturā skābenes, tu uzņemsi labu devu A vitamīna, C vitamīnu un dzelzi.

Ēdot svaigas skābenes, uzņemsi vairāk C vitamīna un folātu, bet, ēdot tās zupā vai kādā citā termiski apstrādātā ēdienā, ir iespēja uzņemt vairāk dzelzs un magnija.

Vai skābenes drīkst ēst tikai līdz Jāņiem?
Šo apgalvojumu attiecina arī uz rabarberiem. Vai tas ir pamatots?
Jā un nē. Ja ēd pāraugušas skābenes, tajās būs izveidojies liels daudzums skābeņskābes, kas organismam nāk par sliktu. Var būt slikta dūša, un skābeņskābe
var veicināt nierakmeņu veidošanos.
Rezumējums – ja vecās skābeņu lapas nogriež un to vietā ēd lapiņas, kas izaugušas no jauna, par pārmērīgu skābeņskābes saturu nav jāsatraucas un skābenes var ēst visu vasaru.

Kā glabāt skābenes?
Vislabākā ir saldēšana, jo tā iespējams maksimāli saglabāt skābeņu uzturvērtību. Viens veids – skābenes saldēt svaigā veidā, nekādu iepriekšēju apstrādi neveicot. Otrs variants – blanšēt skābenes, lapiņas saplaks un aizņems saldētavā mazāk vietas.

Rīkojies šādi.
1. Nomazgā skābenes un nogriez cietos kātus.
2. Ieliec skābenes caurdurī vai sietiņā un iemērc vārošā ūdenī.
3. Strauji pārliec ļoti aukstā ūdenī.
4. Notecini lieko ūdeni un liec skābenes saldēšanai paredzētos trauciņos vai maisiņos. Vēlams fasēt pa porcijām.

Atceries!
Pavasaris ir īstais laiks, lai iekļautu uzturā arī dažādas dabas veltes: nātru jaunos dzinumus, pieneņu lapiņas, gārsu un citus zaļumus. Tie lieliski papildinās ierastos salātus un spinātus, ko varam ēst cauru gadu, taču nevajadzētu pārspīlēt, citādi iegūsi pretēju efektu – sliktu dūšu enerģijas pieplūduma vietā.