foto: Shutterstock
Kuri dārzeņi augs arī pusēnā?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 12. maijs, 20:16

Kuri dārzeņi augs arī pusēnā?

"100 Labi Padomi"

Tomāti, gurķi, melones, dažādi pipari ir jāstāda saulainā vietā, bet sakņu dārzeņi, piemēram, bietes, burkāni, brokoļi, visu veidu kāposti un kartupeļi, labi augs pusēnā, kur saule spīd tikai pusi dienas. Lapu dārzeņi un zaļumi, piemēram, spināti, mizuna, selerijas, ķiploki, mārrutki, puravi, salāti, augs vēl vairāk noēnotā vietā.

Kas ir pusēna?

■ Saulaina vieta ir dārzā, kur tieša saule atrodas 6 stundas vai ilgāk.

■ Pusēnas zonā saule apspīd zemi 3 līdz 6 stundas vai arī vietās, kur saule spīd cauri skraju koku zariem.

■ Pilna ēna ir tādās dārza vietās, kur zeme nesaņem tiešus saules starus vai atstarotu gaismu. Tā gan nebūtu laba vieta dārzeņu audzēšanai.

Padomi dārzeņu audzēšanai pusēnā

■ Izmanto labu augsni, ielabotu ar satrūdējušu kompostu, biohumusu, satrūdējušiem kūtsmēsliem, lai augiem netrūktu barības vielu. Ja tiem atvēli zemi krūmu un koku tuvumā, iespējams, ka dārzājiem traucēs kokaugu saknes. Tad var veidot paaugstinātas dobes vai audzēt dārzeņus un zaļumus konteineros.

■ Izvēlies atbilstošu laistīšanas režīmu. Pusēnā zeme izkalst lēnāk, un tas var atvieglot tev rūpes par augiem. Taču, ja tuvumā ir koki, jārēķinās, ka tie konkurēs ar dārzājiem un var atņemt tiem valgmi. Arī koku lapotne var traucēt augiem saņemt lietus ūdeni.

■ Uzmani kaitēkļu izplatību. Ēnainas vietas iecienījuši gliemeži.

■ Raža būs nedaudz vēlāk. Pusēnā augošie dārzeņi ražos kādas dienas vēlāk, nekā norādīts uz sēklu paciņas.