Noderīgi ikdienā
2020. gada 5. maijs, 09:36

Bērza miza, pumpuri un lapas noder veselībai: palīdz pret plaušu karsoni, artrītu, sāpēm

"100 Labi Padomi"

Bērzs latviešiem ir tīrības un veselības simbols. Dziedināšanai izmanto pumpurus, lapas, melno bērza piepi (čagu), mizu un sulu. Pavasaris ir īstais laiks, lai ievāktu bērza veltes.

Pumpuri

■ Novārījums angīnas, plaušu karsoņa, kuņģa un zarnu slimību ārstēšanai, smaganu nostiprināšanai – 1 ēdk. smalki saberzta pulvera aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, nosedz ar vāku, atstāj nostāvēties 30 minūtes vāroša ūdens tvaikos. Pēc tam trauku sasedz ar dvieli, atdzesē 30–40 minūtes un nokās. Lieto 3–4 reizes dienā pa ½ glāzei pirms ēšanas.

■ Uzlējums pie saaukstēšanās ar locītavu sāpēm un kaulu laušanu – vienu ēdamkaroti pumpuru aplej ar glāzi degvīna, nostādini 8–10 dienas siltā vietā, reizi dienā saskalini. Nokās un ierīvē ķermeni. Iekšķīgi šo uzlējumu lieto pie bronhīta, plaušu tuberkulozes, traheīta, locītavu saslimšanām pa 20 pilieniem 3 reizes dienā.

■ Tinktūra kā žults sekrēciju stimulējošs un urīndzenošs līdzeklis – bērza pumpurus aplej ar degvīnu (1:10). Ļauj ievilkties 10 dienas, trauku ik pa laikam saskalini. Lieto pa ½ tējk. pirms ēšanas.

■ Ārīgi ar tinktūru vari ierīvēt sāpošas locītavas artrīta un reimatisma gadījumā, kā arī izmantot kompresēm, lai attīrītu strutojošas brūces, trofiskās čūlas un dziedētu izgulējumus.

Lapas

■ Novārījums brūču apstrādei, deguna un kakla skalošanai – 1 ēdk. bērza lapu aplej ar glāzi auksta ūdens un uzvāri. Nostādini vienu stundu, nokās. Brūces apmazgā no rīta un vakarā. Kaklu skalo 4 reizes dienā pa ½ glāzei, degunu skalo no rīta un vakarā ar 1 glāzi uzlējuma.

■ Bērza lapu komprese locītavu sāpju ārstēšanai – svaigas lapas apliec ap sāpošo locītavu 3–4 kārtās, aptin ar plēvi un nofiksē ar pārsēju. Apsedz ar vilnas drānu un turi visu nakti. Kompreses lieto tik ilgi, kamēr sāpes samazinās un izzūd pavisam.

Miza

■ Novārījums sirds asinsvadu sistēmas tonizēšanai – 1 ēdk. sasmalcinātu mizu aplej ar glāzi verdoša ūdens un noslēgtā traukā turi 30 min, atdzesē un nokās. Lieto pa ⅓ glāzes 30 minūtes pirms ēšanas.

■ Novārījums saaukstēšanās slimību ārstēšanai – 60 g sasmalcinātu mizu aplej ar 1,2 l verdoša ūdens, uz lēnas uguns iztvaicē līdz 0,8 l, atdzesē, nokās un lieto pa ½ glāzei trīs reizes dienā.

Melnā bērza piepe (čaga)

■ Uzlējums organisma atveseļošanai – čagu noskalo, aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties 4–5 stundas. Kad čaga uzbriedusi, to sarīvē un samal. Čagu un ūdeni (1:5) uzsildi līdz 50 °C, ļauj ievilkties vēl 48 stundas, nokās, iegūtajam šķidrumam pievieno novārītu aukstu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Glabā ledusskapī 3–4 dienas, lieto pa glāzei 3 reizes dienā 30 min pirms ēšanas.

■ Izvilkums – nelielu čagas gabalu aplej ar 5 glāzēm avota ūdens, atstāj 4–5 stundas, lai čaga izmirkst, tad to sarīvē, uzsildi ūdeni līdz 50–60 °C, kurā tā mirka, ieber sarīvēto čagu un noliec siltā vietā 48 stundas. Nokās un iegūto izvilkumu uzglabā ledusskapī. Lieto pa malkam ne mazāk kā 3 glāzes dienā neatkarīgi no ēšanas.

Sula

■ Vērtīgāk ir dzert bērza sulu uzreiz no koka, šodien tecinātu. Dienā droši vari izdzert vairākus litrus sulas.

■ Sula attīra organismu, uzlabo vielmaiņu, baro organisma šūnas ar organiskajām skābēm, izvada no organisma sāļus un sārņus, no asinīm – kaitīgas vielas.