foto: Pixabay
Kā tīrīt vannasistabu, lai pasargātos no koronavīrusa. Viss ir diezgan elementāri
2020. gada 28. aprīlis, 05:05

Kā tīrīt vannasistabu, lai pasargātos no koronavīrusa. Viss ir diezgan elementāri

Jauns.lv

Vannasistaba ir viena no vietām mājās, kur mikrobu ir visvairāk un sevišķi pandēmijas laikā ir svarīgi uzturēt to tīru. Jaunākie pētījumi liecina, ka SARS-CoV-2 uz cietām virsmām var izdzīvot līdz pat trīs dienām. Tāpēc vannasistabu nepieciešams tīrīt regulāri. Kā to darīt pareizi, skaidroja "CNN".

"Jebkāda dezinficēšana būs efektīva. Pilnīgi pietiek ar ziepēm un ūdeni," apliecina ASV infekciju speciālists Viljams Šafners. Pirms sāc tīrīt vannasistabu, noteikti nomazgā rokas. Ja vēlies vannasistabu dezinficēt, speciālists iesaka izvēlēties augstākas kvalitātes produktus.

Svarīgi pievērst īpašu uzmanību tām zonām, kas tiek aizskartas visbiežāk, ieskaitot gaismas slēdžus, durvju rokturus, izlietni, dušas klausuli, dušas aizkarus un tualetes podu. Proti, jebkura virsma, kurai pieskaras cilvēks. 

Tāpat nedrīkst aizmirst par matu fēnu, elektriskajām zobubirstēm, skūšanās ierīcēm. Jātīra arī tās. Ja iespējams, vērts apsvērt iespēju visas elektroniskās ierīces turēt noslēgtas un to tīrīšanā izmantot līdzekli, kas satur vismaz 70% spirta.

Kā norāda eksperti, piliena daļiņas, piemēram, noskalojot podu ar atvērtu vāku, var izplatīties pat līdz diviem metriem. Pēc virsmu notīrīšanas ar produktu svarīgi ļaut tīrīšanas līdzeklim iedarboties vismaz pāris minūtes. Pēc tam virsmu noskalo un ļau tai nožūt.

Tā kā vīruss uz virsmām var izdzīvot pat vairākas dienas, tad arī tīrīšanai jābūt regulārai. Pat ja tikai ar ziepēm. Tīrot virsmas neesot obligāti jāvelk cimdi, taču ja tomēr tie uzvilkti, tad tos jānovelk tā, lai ar rokām neaizskartu to virspusi. Pēc cimdu izmešanas vēlams vēlreiz nomazgāt rokas.