foto: no Vestmaņu ģimenes arhīva
"Dobnīca" piedāvā ikvienam izaudzēt dārza labumus pašam
Trīs gadus vecajai Adelaidai ir interesanti redzēt, kā izaug dārzeņi – dārzā, nevis veikala plauktā.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 18. aprīlis, 07:54

"Dobnīca" piedāvā ikvienam izaudzēt dārza labumus pašam

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Pandēmija taču reiz beigsies, un jau tagad jādomā, kā iztikt lētāk un no kā gatavot krājumus. Viena no iespējām – ja nav pašam savas zemes, var nomāt vietu mazdārziņam.

Ieva un Arnolds Vestmaņi ir rīdzinieki, ikdienā strādā birojā, bet no pilsētas mūk uz savu "Dobnīcu" pie dabas krūts atgūt līdzsvaru – Daugavas krastā Ķekavas novada Vimbukrogā iepretim Doles muižai, tikai 15 minūšu braucienā no Rīgas centra.

“Šogad būs sestā sezona, kopš darbojamies ar zemeņu lauku – mums ir 1,5 hektāri, cilvēki var braukt un lasīt sev ogas,” "Kas Jauns Avīzei" teic Ieva Vestmane. “Vīra vecāki ir agronomi un ļoti ilgus gadus nodarbojas ar lauksaimniecību, mēs arī konsultējamies ar viņiem, iegūstam jaunas zināšanas.”

Bija brīvi vairāk nekā divi hektāri, tāpēc Vestmaņi izdomājuši piedāvāt mazdārziņus. Pērn bija pirmā sezona, tāpat paši sev ierīkoja dārzu, lai saprastu praksē, kā viss notiek. “Izauga tik daudz, ka mēs savu ražu ģimenē nevarējām pat apēst,” Ieva priecājas, ka arī "Dobnīcas" pirmajiem klientiem viss izdevies.

“Tā ir iespēja arī ģimenēm savām atvasēm parādīt, kā aug dārzeņi. Paši nodarbojamies ar savu trīsgadīgo meitu Adelaidu, un viņai tas viss bija ļoti interesanti. Tā ir arī iespēja izrauties no pilsētas vides un pabūt pie zemes,” aicina saimniece.

“Piedāvājam nomāt jau iekoptu, apartu, safrēzētu zemi, kurā uzreiz var sēt un stādīt. Katrs var izvēlēties – iekopt pats pēc savām vēlmēm vai mēs viņam palīdzam.”

Nomā ir apmēram 50 līdz 70 mazdārziņu, viens ir 50 kvadrātmetru liels, kā divistabu dzīvoklis. Tas ir optimāls variants un varētu pietikt vienai ģimenei, protams, ir iespēja izvēlēties arī lielāku platību. Maksa par sezonu ir 90 eiro.
Vestmaņi var arī iesēt un iestādīt nomnieka vietā, var arī dārzu uzturēt, jo saprot, ka ne vienmēr visiem ir laiks vai iespējas darboties dārzā. No dārzeņu un garšaugu piedāvājuma var izvēlēties tīkamākos, kopā ir 30 kultūraugu.

foto: no Vestmaņu ģimenes arhīva
Pašu izaudzētiem dārzeņiem cita garša.

Nu jau darbi sākušies un ilgs līdz ražas laikam rudenī. Klientiem, kuri bija jau pērn, Vestmaņi iekopj sezonālos garšaugus un dārzeņus, šogad domā arī par ilggadīgiem stādījumiem. “Cilvēki jau interesējas un piesakās, un varu teikt, ka darbaprieks ir, turklāt ņemot vērā ārkārtas situāciju,” piebilst saimniece.