foto: unsplash.com
Vai roku dezinfekcijas līdzekli drīkst lietot arī tad, ja beidzies derīguma termiņš?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 28. marts, 11:23

Vai roku dezinfekcijas līdzekli drīkst lietot arī tad, ja beidzies derīguma termiņš?

Jauns.lv

Sterilā smarža, vēsā gēla pieskāriens - dažiem cilvēkiem, kuriem patīk justies tīriem, roku dezinfekcijas līdzeklis ir bijusi neaizvietojama ikdienas sastāvdaļa arī pirms Covid-19 uzliesmojuma, raksta purewow.com.

Vai roku dezinfekcijas līdzekli drīkst lietot pēc derīguma termiņa beigām?

Ja lietotā pudelīte kļūst tukša, bet savos krājumos atrodas kāda piemirsta roku dezinfekcijas līdzekļa pudelīte, vai to var lietot pēc derīguma termiņa beigām? Vai tas ir tikpat efektīvs? Atbilde ir – jā, bet ar nosacījumu, ka iepakojums nav bijis atvērts.

“Ja roku dezinfekcijas līdzekļa pudelīte ir atvērta, to var lietot 2-3 gadus,” stāsta pediatrs Kevins Katrotia. Tas skaidrojams ar to, ka atvērtā iepakojumā izgaros daļa alkohola, ko satur šis dezinfekcijas līdzeklis. Mediķis iesaka izmantot tādus līdzekļus, kuru sastāvā ir vismaz 60% alkohols. Tieši šādi līdzekļi esot visefektīvākie. Ja alkoholam ir mazāki grādi, tas var nenogalināt visus imunitātes ienaidniekus. Taču atbildot uz jautājumu, vai roku dezinfekcijas līdzekli var lietot pēc termiņa beigām, ārsts atbild, ka var. Tas būs labāks nekā nekas.

Vai rokas var dezinficēt ar šņabi?

Daudzi cilvēki izmanto veikalos nopērkamo šņabi, lai dezinficētu rokas vai sadzīves priekšmetus. Arī šādi rīkoties ir labāk, nekā nedarīt neko, bet jāatceras, ka spirtam ir 40 grādi, tam arī nebūs pa spēkam nogalināt visus mikrobus.

Kā pareizi lietot roku dezinfekcijas līdzekli?

  • Sev plaukstā iespiediet mazu piciņu dezinfektora.
  • Izklāj to uz abām pusēm uz visiem desmit pirkstiem tā, lai abas rokas būtu nosegtas.
  • Pēc tam iesmērējiet atlikušo plaukstas ārmalu un iekšmalu.
  • Masējiet savas rokas līdz tās kļuvušas sausas, līdzeklis pilnībā iesūcies ādā.

Kas labāks? Ūdens un ziepes vai dezinfekcijas līdzeklis?

Roku dezinfekcijas līdzeklis ir lielisks palīgs, ejot uz veikalu vai pēc sasveicināšanās ar kādu cilvēku. Izmantojiet tos visos brīžos, kad izlietne ar tekošu ūdeni un ziepēm nav pieejama. Tiklīdz rodas iespēja - nomazgājiet rokas ar ziepēm un tekošu ūdeni, tā ir vislabākā aizsardzība!

P.s. Atceries, ka rokas jāmazgā tekošā  ūdenī vismaz 20 sekundes, uzmanību vēršot arī pirkstu starpām un vietām zem nagiem.