foto: Shutterstock
Kā un ko diedzēt, lai būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 16. februāris, 07:19

Kā un ko diedzēt, lai būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi?

"100 Labi Padomi"

Pavasari gaidot, daudzi sākuši pievērsties diedzēšanai. Daži padomi, lai tas izdotos!

* Svarīgākais diedzēšanā ir sēkla, pareizāk, tās kvalitāte un tīrība, proti, tā nedrīkst būt kodināta vai kā citādi ķīmiski apstrādāta, tāpēc vispirms atrod uzticamu sēklu audzētāju!

* Diedzēšanai paredzētās sēklas vispirms jāizmērcē – aptuveni 1/3 trauka pieber ar sēklām, tad pielej pilnu ar ūdeni un atstāj uz diennakti, lai uzbriest. Tas ir pietiekami, lai uzpeldētu tukšās un bojātās sēklas – nosmel tās! Nokās ūdeni, vairākas reizes sēklas noskalo. Trauku ar sagatavotajām sēklām pārklāj ar dvielīti un atstāj siltā vietā, gaisma tam nav nepieciešama. Dīgšanas laikā sēklas reizēm ir jāskalo, lai tās nesasmok. Ja laiks ir silts, skalo ar aukstu ūdeni, ja auksts – ar siltu. Tas pasteidzinās gaidīto rezultātu. Diedzēšanai ērta ir stikla burka, kas pārsieta ar marlīti – tā ērtāk ir skalot.

* Vislabākie asniņi ir aptuveni milimetru gari, un vēl nav izveidojušās saknītes. Lielāka vērtība ir nepāraugušiem, maigi zaļiem asniem.

* Ko diedzēt? Par visvērtīgāko tiek uzlūkota lucerna (saukta arī par alfualfu), kvieši (diedzētus tos uzturā var lietot, līdz parādās īstais asns), avotkreses (kreses), redīsi, sarkanās bietes, āboliņš, Ķīnas pupiņas, turku jeb auna zirņi. Diedzēt var arī lobītas saulespuķu sēklas un nelobītās lēcas.

 * Diedzēšanai neder linsēklas, tomātu, gurķu un ķirbju sēklas.