foto: Shutterstock
Diedzējam kartupeļus agrai ražai mazdārziņā
Noderīgi ikdienā
2020. gada 12. februāris, 05:06

Diedzējam kartupeļus agrai ražai mazdārziņā

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas Priekuļu nodaļas kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule.

Labāk būtu teikt nevis steidzināšana, bet diedzēšana – iesaka Ilze Skrabule. Tas tiešāk norāda uz darbību, kas notiek ar stādīšanai paredzētajiem kartupeļiem, ja tos pirms likšanas vagā tur gaismā. Kartupeļu bumbuļi gaismā kļūst zaļi, tas nozīmē, ka tajos veidojas hlorofils. Gaisma pamazām pamodina arī kartupeļu asnus, veidojas tā sauktie gaismas asni, kas ir stingri, zaļgani. Nonākot uz lauka, kartupeļu attīstības cikls jau ir sācies, un var gaidīt agrāku un lielāku ražu.

Gaismas ietekmē bumbuļos veidojas arī glikoalkoloīdi, tie aizsargās kartupeli pret dažādu slimību izraisītājiem uz lauka.

Diedzēt būtu vēlams agro un vidēji agro šķirņu kartupeļus. Vidēji vēlo un vēlo kartupeļu šķirņu ražas veidošanas laiks, stādot diedzētus sēklas bumbuļus, parasti nesaīsinās. Tomēr paliek neliela ietekme uz ražas bumbuļiem – tie izaug lielāki.

Kā steidzina?

Kartupeļus liek kastēs, un kastes novieto gaišā telpā plus grādu temperatūras apstākļos, lai tie neapsalst. Labāk piemērotas koka kastes, bet der arī plastmasas – ja apakšā un sānos ir caurumi gaisa plūsmai. Svarīgi, lai kastēm būtu augstāki stūri vai malas jo kartupeļiem jātiek klāt gaismai. Kartupeļi kastēs jāsaber tikai 2–3 kārtās (īpaši, ja kastes krauj citu virs citas).

Ja nav kastu, kartupeļus var bērt arī uz grīdas, bet plānā kārtā.

Nav nepieciešams kartupeļus grozīt vai rasināt, nav nepieciešams arī sildīt, pietiek ar glabātavas temperatūru līdz 10 °C. Tomēr kastes ieteicams pārkraut, lai zemākās nokļūtu krāvuma augšpusē.

Bumbuļiem veidosies tvirti, īsi, spēcīgi, apaļi, zaļgani un izturīgi asni. Tos baltos un garos asnus, ko redzam pagrabā tumsā turētajiem kartupeļiem, sauc par tumsas asniem, un tos nekādi neuzskatām par labiem augšanai – tie lūst un bojājas.

Sēklai paredzētos kartupeļus var diedzēt apmēram 20 līdz 30 dienas pirms stādīšanas. Ja vēlies iegūt lielus ražas bumbuļus, jādiedzē ilgāk – pat 60 dienas. Tad bumbuļu būs mazāk, bet tie izaugs cerēti lieli.

Kā audzē kartupeļu stādus?

Ja vēlies sevišķi agru ražu, gaismā diedzētus bumbuļus trīs nedēļas pirms stādīšanas laukā stāda lecektīs vai liek kastēs, kur iepildīta kārta ar dēstiem paredzēto augsni vai kūdras substrātu. Bumbuļus liek līdzās citu citam. Kartupeļus var pārklāt ar augsni apmēram 3 cm biezā kārtā. Kad bumbuļiem izaug asni un saknes vai pilnībā dēstītiem lecektīs ir 12–15 cm gari dīgsti, tos uzmanīgi kā puķes pārstāda vagās – mazdārziņā tas būtu iespējams.

Ja nav iespējas kartupeļus diedzēt

Bumbuļus pirms stādīšanas uz pāris dienām var ievietot siltumnīcā, kur temperatūra ir pietiekami augsta asnu iedzīvināšanai.

Dzirdēts paņēmiens, ka kartupeļus liek vagās un atstāj uz dienu, lai tie sasmeļas saules gaismu. Tad vagas aizar. Ilze Skrabule komentē, ka šādi gan parasti nedara, jo risks ir ar nakts salnām. Tad labāk pirms stādīšanas bumbuļus izbērt piesaulītē, bet naktī sasegt. Tā varētu darīt uz 1 vai 2 dienām. Tieši saules stari tomēr nav īsti labi kartupeļiem.

Agro kartupeļu šķirnes

Priekuļu kartupeļu selekcionārei Ilzei Skrabulei pašai vislabāk garšo ‘Agrie Dzeltenie’ (bumbuļi izskatīgi, izlīdzināti, ovāli, ar stingru mizu; vārīti kartupeļi ļoti miltaini, dzelteni). Vēl viņa iesaka dārzā audzēt šķirnes ‘Solist’ (ļoti agri kartupeļi, bumbuļi lieli, ovāli, acis seklas; pēc vārīšanas neizjūk, ļoti ražīgi), ‘Monta’ (agra galda kartupeļu šķirne, bumbuļi ovāli, izlīdzināti, acis seklas, mīkstums gaiši dzeltens; vārīti vidēji līdz maz miltaini, atdziestot netumšojas, laba garša) un jauno agro kartupeļu šķirni ‘Rigonda’ (bumbuļu forma ir apaļi ovāla, acis vidēji dziļas, mizas krāsa dzeltena, arī bumbuļa mīkstums dzeltens).

Pievērs uzmanību

■ Visdrošāk stādāmo kartupeļu materiālu pirkt pie sēklaudzētājiem – sertificēta sēkla būs kvalitatīva, atbilstīga šķirnei un bez slimībām. 

■ Sēklas kartupeļa izmērs būtu līdz 30–50 mm caurmērā, veselīgs, bez slimību pazīmēm.

■ Var izmantot arī lielus šķirnes kartupeļus – tad stādot sagriež kartupeli daļās tā, lai katrai ir asnu vieta. Bet kartupeļiem mēdz būt vīrusu slimības, ko sagriežot var pārnest no slimā bumbuļa uz veselo. Vīrusu slimības var samazināt ražu, stāsta Ilze Skrabule.