foto: Shutterstock
Kas ir nitrāti un sulfāti, ko redz iepakojumos dārza preču veikalos?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 8. februāris, 07:39

Kas ir nitrāti un sulfāti, ko redz iepakojumos dārza preču veikalos?

"100 Labi Padomi"

Uz dažādu dārza augu mēslojumu iepakojumiem redzam ķīmisko savienojumu nosaukumus, kuri norāda mēslojuma sastāvu. Ķīmijas stundās mācījāmies – ja sāli veido skābekli saturoša skābe, tad iegūtās vielas izskaņa ir -āts, tātad, sulfāts, nitrāts. Šie mēslojumi ir mērķtiecīgāki par universālajiem minerālmēsliem: tos lieto konkrētu barības vielu ievadīšanai zemē.

Sulfātus augi uzņem pakāpeniskāk, un šādā formā ražo ilgtermiņa iedarbības mēslojumu, piemēram, amonija sulfātu: vienu no populārākajiem minerālmēsliem, ko izmanto lauksaimniecībā. Vara sulfātu iestrādā augsnē, stādot augļu kokus, krūmus un citus ilgi augošus augus.

Nitrātus, slāpekļskābes sāļus, piemēram, amonija nitrātu vai slāpekļa nitrātu, augi uzņem ātrāk, un tie galvenokārt ir sezonas mēslojumi pavasarim. Vērts zināt: slāpekļa devu dārzam bagātīgi satur kalcija vai nātrija salpetris. Par salpetri mēdz saukt jau minēto amonija nitrātu.

Dārzkopības veikala Kalsnava vadītāja Anda Balode mazdārziņa kopējam iesaka lietot kompleksos minerālmēslus, kuru sastāvā augiem nepieciešamās barības vielas ir sabalansētā daudzumā. Lai pareizi un vajadzīgajās devās lietotu šos specializētos minerālmēslus, nepieciešamas augsnes analīzes, un atbilstīgi tām jānosaka mēslojuma devas.

Tēmas