foto: Shutterstock
Smaržīgā liāna jeb vaska puķe - kā kopt šo telpaugu
Noderīgi ikdienā
2020. gada 11. februāris, 06:28

Smaržīgā liāna jeb vaska puķe - kā kopt šo telpaugu

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē LU Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas speciāliste Rita Riekstiņa.

Vaska puķe (Hoya carnosa) savvaļā sastopama Ķīnā, Indijā, arī Austrālijas tropu un subtropu gaišākajos mežos. Puķu mīļotāju pasaulē pazīstama kopš 1802. gada, un tās nosaukums dots par godu angļu dārzniekam, pieredzējušajam botāniķim Tomasam Hoijam.

Puķe ir čakls kāpelētājaugs ar 4,5 m garu tievu vasu, biezām, spožām, 8–12 cm iegarenām lapām. Ziediņi kārtojas čemuros pat pa 20 kopā. Katra mazā zvaigznīte uz tieva kāta ir bāli sārtā krāsā ar sarkanu vidiņu. Ziedi ir vaskaini, smaržīgi (īpaši vakarā) un zied vairākas nedēļas.

Labos apstākļos vaska puķe uzzied divas reizes gadā – pavasara beigās vai vasarā un rudenī. Tā labi pacieš telpu mikroklimatu. Piemērota gaiša vieta, un tā iztur arī tiešos saules starus, tikai jārēķinās, ka pavasarī tādā vietā uz lapām var būt apdegumi. Lai veidotu kompaktu formu, puķi var apvīt ap režģi. To var audzēt arī kā iekarināmo augu.

Kā kopt?

■ Vasarā, kad gaisa temperatūra turas ap 18–20 grādiem, puķei var rasināt lapas. Augu nerasina ziedēšanas laikā! Savukārt tagad ziemā puķe mīl vēsu un sausu vietu 10–12 grādu temperatūrā.

■ Ja ziemā puķe aug pārlieku siltā telpā, tai var uzmesties kaitēkļi: bruņutis, tīklērces.

■ Kāpēc vaska puķe zied maz vai nezied? Vainīga būs augsta istabas temperatūra, pārmērīgs mitrums ziemā (saknes ir jutīgas pret lieku mitrumu) vai gaismas trūkums. Puķei patīk augt vienā un tajā pašā vietā: grozīšana un pārnēsāšana arī var būt cēlonis ziedpumpuru nobiršanai.

■ Noziedējušās ziedkopas nav jānogriež. Pēc kāda laika tur parādīsies jauni dzinumi.

■ Puķi pavairo pavasarī – tā labi sakņojas gan kūdrā, gan ūdenī un vieglāk ieaug ar galotnes spraudeņiem. Jaunos augus pārstāda katru otro gadu pavasarī, bet vecākus – retāk. Puķei patiks augt mālainā velēnu trūdzemē, lapu trūdzemē, kūdras un grants maisījumā ar pH 6,5–7.

■ Laistīšanai der lietus ūdens vai nostādināts krāna ūdens.

■ Augam no oktobra līdz februārim ir miera periods, kad to nemēslo. Pārējā laikā mēslo 1 reizi 3 nedēļās. Nedrīkst pārmēslot ar slāpekli. Pārmēslošana arī ir viens no iemesliem, kāpēc vaska puķe negrib ziedēt.

Šķirnes

■ Hoya carnosa ‘Variegata’– krēmkrāsas lapu malas.

■ ‘Exotica’ – lapas ar dzeltenu vidusdaļu.

■ ‘Compacta’ – krokainas, nereti arī raibas lapas.

Vai vaska puķe garšo kaķiem?

Augs ir indīgs, satur toksiskas vielas, tāpēc nav novērots, ka to būtu iemīļojuši vai ēstu mājdzīvnieki. Auga sula ir kairinoša: ja gadās, ka tā tiek mutē, varētu rasties gļotādas apdegumi, iespējams, arī pietūkums. Alerģiskiem cilvēkiem jālieto cimdi! Saulainā laikā jāievēro īpaša piesardzība. Savukārt nektāra pilieni, kas novēroti uz ziediņiem siltā un saulainā laikā, savvaļā kalpo par apputeksnētāju – tauriņu vai mušu – pievilinātājiem.