foto: Shutterstock
Zaļais dzīvesveids. Ko darīt ar komposta kaudzi ziemā?
Viena Vide Visiem
2019. gada 4. decembris, 07:47

Zaļais dzīvesveids. Ko darīt ar komposta kaudzi ziemā?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Ja ziemā turpina veidot kompostu un liek tajā augļu, dārzeņu un citu virtuves produktu pārpalikumus, tad noteikti jāparūpējas arī par cietākām sastāvdaļām, piemēram, sasmalcinātiem zariem, turklāt tas jādara regulāri.

* Tātad – virtuves produktu atliekas jāsamaisa ar zaru smalkumiem vai skaidām. Tas nepieciešams arī profilaksei – kamēr laiks auksts, nepatīkama smaka nav jūtama, bet, tiklīdz sasalušās produktu atliekas atlaidīsies, tā izveidosies slapja masa, kas ātri vien sāks pūt un smirdēt.

* Ziemā kompostu vēlams pasargāt no pārmērīga lietus un sniega. Komposta kaudzi vai tvertni var pārklāt ar ūdensnecaurlaidīgu audeklu vai piemērotu plēvi, lai liekais slapjums netraucē trūdēšanas procesam.

* Savukārt tām augu atliekām, kas kompostam pievienotas pašās rudens beigās, ir nepieciešams mitrums, kas veicina sadalīšanos. Ja šādu atlieku ir daudz, tad plēves vietā var izkliedēt biezu lapu kārtu (ja vien lapas vēl ir pieejamas). Ja ne, tad kaudzes vidū izveido iedobi un ielej ūdeni.

* Ja ziemas pirmajā pusē nav sala un šķiet, ka kāda daļa komposta ir jau pilnībā piemērota izmantošanai, ieteicams to norakt un novietot atsevišķi, vēlams tur, kur tas pasargāts no sasalšanas. Tad jau agrā pavasarī būs pie rokas gatava augsne pirmajiem stādiem.