foto: Shutterstock
Cik bieži jātīra skurstenis?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 28. novembris, 07:37

Cik bieži jātīra skurstenis?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprinātie Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka cietā kurināmā apkures iekārtu dūmvadi jātīra ne retāk kā divas reizes gadā – pirms apkures sezonas sākuma (līdz 1. novembrim), kā arī vienu reizi apkures sezonā (no 1. novembra līdz nākamā gada 1. martam).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt šķidrā kurināmā apkures iekārtu ķieģeļu dūmvadi jātīra ne retāk kā reizi gadā, ķieģeļu dūmvadi ar oderējumu un metāla dūmvadi – ne retāk kā reizi divos gados, ventilācijas kanāli – ne retāk kā reizi trijos gados. Visskaidrākā pazīme, ka skurstenim nepieciešama tīrīšana, ir tā dūmošana un vilkmes samazināšanās.

Ja dūmvads netiek laikus iztīrīts, iespējama sodrēju pašaizdegšanās. Ilgstoši atrodoties augstas temperatūras iedarbībā, sākas to pašaizdegšanās, kā dēļ bēniņos un jumtā var izcelties ugunsgrēks.

Zinātāji teic, ka skursteni iespējams iztīrīt arī ar vienkāršu tautas metodi – apses malku. Apse degot rada ļoti stipru vilkmi, kas izstumj no skursteņa pelnus. Apšu karstums ir sauss un stiprs, tajā izžūst un sadeg darvas vielas, kas palikušas skurstenī pēc krāsns kurināšanas ar skujkoku malku.

Lai skurstenī neveidotos darvas sodrēji, var izmantot arī mūsdienās ražotos speciālos ķīmiskos maisījumus. Tie ir pulverveidīgi, un tos ieber degošā krāsnī. Rezultātā darva kļūst sausa un nolobās gluži kā veca, sakaltusi krāsa. Taču tie ir tikai palīglīdzekļi. Lai dūmvads būtu tīrs un drošs, bez skursteņslauķa neiztikt.