foto: Shutterstock
Vai deguna pilieni var izraisīt alerģisku reakciju?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 13. novembris, 19:30

Vai deguna pilieni var izraisīt alerģisku reakciju?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Atbild VC4 filiāles Bērnu veselības centrs ausu, kakla, deguna ārste Inga Cakare.

Deguna pilieni un aerosoli nav brīnumlīdzekļi, taču, pareizi izvēlēti un dozēti, tie ļauj vieglāk pārciest iesnas un izvairīties no slimības radītajām komplikācijām. Paši deguna pilieni praktiski alerģiskas reakcijas neizraisa, tomēr ārstēšana parasti būtu jāuzsāk ar saudzējošām metodēm, kas pasargā deguna gļotādu.

Arvien lielāku popularitāti pamatoti iemanto tā saucamie deguna skalošanas līdzekļi, kas satur sālsūdeni. Bieži vien tos tā arī sauc –  jūras ūdens deguna pilieni.

Šie pilieni nodrošina deguna gļotādas mitrināšanu, tos lietojot, tiek mehāniski noskaloti nevēlamie deguna izdalījumi, taču netiek neatgriezeniski kairināti sīkie asinsvadi, tādēļ gļotāda pati spēj lieliski veikt attīrošās funkcijas. Tagad arī Latvijā tiek ražoti lieliski deguna tīrīšanas un gļotādu atjaunojošie līdzekļi. Tiem ir nedaudz mazāks sāls daudzums, un tie satur dekspantenolu, kas vēl papildus atjauno gļotādu.

Protams, īslaicīgi smagu akūtu iesnu gadījumos var arī izmantot deguna pilienus, taču vienmēr jādomā, kā savu degunu pasargāt no neatgriezeniskiem bojājumiem, kā nodrošināt nevainojamas deguna funkcijas visam mūžam. Ja ir diskomforts, deguna veselības problēmas, aizdomas par alerģiskām reakcijām, noteikti vajadzētu doties pie ārsta, kurš veiks izmeklējumus un ieteiks labāko ārstēšanu.