foto: Shutterstock
Nosalušie augi der kompostam
Noderīgi ikdienā
2019. gada 5. novembris, 08:05

Nosalušie augi der kompostam

"100 Labi Padomi"

Ja rudens salnās nosaluši augi, tos vēl var lietderīgi izmantot, liekot komposta kaudzē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Puķes.

Kompostā vari likt visas nosaluši augu virszemes un sakņu daļas. Īpaši labi derēs samtenes un kliņģerītes, kas ir izslavētas savu antibakteriālo īpašību dēļ. Kompostā vari likt arī pārkoksnējušos un cietus (peonijas, miķelītes, flokši) puķu kātus, bet jārēķinās, ka pavasarī tie var nebūt pilnībā satrūdējuši. Kompostā neliek rožu zarus, jo nesatrūdēs ne rožu zari, ne arī to dzeloņi.

Krūmi un koki.

Koku lapas ir lielisks materiālus. Ja tavā dārzā ir ozols, lieli augļu koki vai kļava, jāpadomā, vai neiegādāties tādu zāles pļāvēju, kas rudenī tiks gaļā ar lapām, ar asmeņiem tās sasmalcinot un padarot īpaši labi piemērotas kompostam. Ja šādas tehnikas nav, vari rēķināties, ka lapas satrūdēs 1-2 sezonu laikā. Kompostā neliek bumbierkoku un citu augļu koku lapas, ja tās ir melnas un slimību skartas.

Nobirušos puvušos un kaitēkļu sabojātos ābolus sagrābj un saber pie komposta kastes vai kaut kur citur attālā vietā speciāli izraktā bedrē.

Nereti sīkie koku zari sakrīt zemē kopā ar lapām. Zarus nekompostē, bet sasmalcina zaru smalcinātājā, sagatavojot augstvērtīgu mulču, vai arī sadedzina.