Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kā pareizi apieties ar indiāņu ābolu jeb cukomarīnu? 2

Māja un dārzs
3. novembrī 16:16 2019. gada 3. novembrī 16:16
"100 Labi Padomi"
Ķirbis ir vislielākā oga pasaulē, raugoties no botānikas viedokļa, taču kulinārijā to parasti pieskaita pie dārzeņiem, un ar to arī apietas kā ar dārzeni.

Diezgan droši var sacīt, ka ķirbis jeb indiāņu ābols, jeb cukomarīns ir viena no daudzveidīgākajām dabas dāvanām virtuvē ar plašu radinieku klāstu – gurķiem, kabačiem, patisoniem u. c. –, turklāt svara un izmēru ziņā tas aptver gandrīz vai neticamu amplitūdu – mazākie sver ap 200 gramiem, lielākie rekordisti nu jau pārsniedz 900 kilogramus.

Kā apieties ar ķirbjiem?

■ Lielākajai daļai ķirbju ir cieta un bieza miza, tādēļ griešanai jāizvēlas pietiekami liels un ass nazis. Ar mazu un trulu nazi ir daudz lielāka iespēja iegriezt rokā, nevis ķirbī.

■ Ķirbi ieteicams sagriezt daivās, jo tad ir vieglāk to apstrādāt. No katras daivas atdala mīkstumu ar sēklām.

■ Tiklīdz ķirbjus iegriež, vairums no tiem sāk strauji bojāties, tāpēc neizmantoto ķirbja daļu uzreiz iztīra, sagriež šķēlēs, ietin pārtikas plēvē un tad to vairākas dienas var uzglabāt ledusskapī.

■ Ir arī ķirbji, piemēram, sviesta ķirbji, kuri griezuma vieta uzreiz pārvelkas ar tādu kā aizsargkārtiņu, kas neļauj mīkstumam bojāties.

Ņem vērā!

● Ja novāktu ķirbi nosauļo rudens saulē vai 1–2 nedēļas patur uz palodzes saules pusē, izveidojas biezāka miza un ķirbis 12–13 grādu vēsā telpā labi uzglabājas vairākus mēnešus.

Citi šobrīd lasa

Hercogienei Meganai tiesā nākas taisnoties par it kā milzu tēriņiem bērna svētkiem 4
Pasaulē reiz seksīgākais vīrietis šķir laulību, bijusī jau gaida bērnu no cita 2
Paaugstinot mediķu algas par 60 miljoniem, Latvijai varētu nākties samaksāt 66 miljonus lielu sodu 45
Skatīt visus komentārus

Видео: Алла Пугачева, Максим Галкин и Лайма Вайкуле пообедали в московском ресторане

"Это костюм коварный!": Агата Муцениеце оправдалась за свою фигуру