foto: Shutterstock
Kā pareizi apieties ar indiāņu ābolu jeb cukomarīnu?
2019. gada 3. novembris, 16:16

Kā pareizi apieties ar indiāņu ābolu jeb cukomarīnu?

"100 Labi Padomi"

Ķirbis ir vislielākā oga pasaulē, raugoties no botānikas viedokļa, taču kulinārijā to parasti pieskaita pie dārzeņiem, un ar to arī apietas kā ar dārzeni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas lielākā ķirbja čempionāts 2018

“Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” tika uzstādīts jauns rekords ķirbim no Kuldīgas novada sasniedzot 574 kg, kas ir par 170 kg ...

gallery icon
28

Diezgan droši var sacīt, ka ķirbis jeb indiāņu ābols, jeb cukomarīns ir viena no daudzveidīgākajām dabas dāvanām virtuvē ar plašu radinieku klāstu – gurķiem, kabačiem, patisoniem u. c. –, turklāt svara un izmēru ziņā tas aptver gandrīz vai neticamu amplitūdu – mazākie sver ap 200 gramiem, lielākie rekordisti nu jau pārsniedz 900 kilogramus.

Kā apieties ar ķirbjiem?

■ Lielākajai daļai ķirbju ir cieta un bieza miza, tādēļ griešanai jāizvēlas pietiekami liels un ass nazis. Ar mazu un trulu nazi ir daudz lielāka iespēja iegriezt rokā, nevis ķirbī.

■ Ķirbi ieteicams sagriezt daivās, jo tad ir vieglāk to apstrādāt. No katras daivas atdala mīkstumu ar sēklām.

■ Tiklīdz ķirbjus iegriež, vairums no tiem sāk strauji bojāties, tāpēc neizmantoto ķirbja daļu uzreiz iztīra, sagriež šķēlēs, ietin pārtikas plēvē un tad to vairākas dienas var uzglabāt ledusskapī.

■ Ir arī ķirbji, piemēram, sviesta ķirbji, kuri griezuma vieta uzreiz pārvelkas ar tādu kā aizsargkārtiņu, kas neļauj mīkstumam bojāties.

Krievijā izaudzēts teju 700 kilogramus smags ķirbis

gallery icon
16

Ņem vērā!

● Ja novāktu ķirbi nosauļo rudens saulē vai 1–2 nedēļas patur uz palodzes saules pusē, izveidojas biezāka miza un ķirbis 12–13 grādu vēsā telpā labi uzglabājas vairākus mēnešus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās