foto: Shutterstock
Kā iznīdēt tīteni - nevainīga izskata augu, kurš sagādā lielas problēmas dārzu īpašniekiem
Noderīgi ikdienā
2019. gada 12. oktobris, 20:23

Kā iznīdēt tīteni - nevainīga izskata augu, kurš sagādā lielas problēmas dārzu īpašniekiem

"100 Labi Padomi"

Tikt pie šī nevainīgā paskata ložņas ar baltajām vai viegli sārtenajām taurītēm (zied jūlijā un augustā, pat septembrī) ir ļoti viegli.

Sīku saknīti ar flokšu vai citu ziemciešu ceru var atnest laipnā kaimiņiene, kāda sēkliņa var būt iejaukusies starp sējamo puķu sēklām, putniņiem var izbirt, un apsveicu! – tev ir ilgi un pacietīgi risināma problēma!

Tīruma tītenis (Convolvulus arvensis), saukts arī par kazviju, ir daudzgadīgs neizvēlīgs augs, kas ir spējīgs aizrāpot vai uzrāpot pat četrus metrus! Turklāt tas ir tik dzīvelīgs, ka atliks vien zemē palikt sīkai saknītei (botāniķi uzskata, ka tīteņa sakņu sistēma var iesniegties pat četru metru dziļumā!), lai pēc laika tas atkal dzītu lapas.

Tāpēc nav brīnums, ka tas savā varā ir pārņēmis atkritumu izgāztuves, krāsmatas, ceļa, dzelzceļa un upju malas, kāpas un mazdārziņu žogus, īpaši, ja tie ir drāts pinuma. Tam tīk mitra, ne pārāk auglīga zemīte, arī konkurence pārāk nebiedē, jo ar laiku un bez grūtībām tas nomāks kaimiņus.

Tāpēc, ja vien nevēlies ar tīteni cīnīties gadiem, neļauj tam atdzīvināt vienmuļo drāšu žogu vai kādu citu mazāk daiļu vietu dārzā ar tām vienkāršajām un skaistajām taurītēm! Izziedējušām tām izbirs sēklas, kuru dīgtspēja saglabājas trīs, četrus un pat 50 gadus. Tāpēc izrauj tīteni, uzroc ap to zemi pēc iespējas dziļāk (lietpratēji iesaka 2 metru rādiusā) un skrupulozi izlasi visas saknes – tītenis vairojas arī veģetatīvi, un dzīs dzinumus pat no sakņu atliekām savu 40 centimetru dziļumā.

Šā iemesla dēļ nav efektīva metode tīteni apkarot, nosedzot skarto platību ar melno plēvi, jo, pirmkārt, tai tur būs jāstāv vairākus gadus, otrkārt, atliks tikai plēvei ieplīst vai pacelt kādu maliņu, lai tītenis to izmantotu. Tāpēc – uzroc (vai uzar) un izlasi nezāles; atkārto to vēl un vēl. Arī ar ķīmiskajiem preparātiem piemājas dārzā tīteni labāk nenīcināt, jo efekts visdrīzāk būs īslaicīgs; lielāku skādi nodarīsi citiem.

Kur izmantot? Vidusāzijā auga lapu pieliek pie indīgu čūsku kodienu vietām, bet ar lapas pulveri pārkaisa brūces. Tīruma tīteņa drogas, aplejot ar verdošu ūdeni, lieto, lai samazinātu drudzi.

Tēmas