foto: Shutterstock
Rudens salnas - kuriem dārzeņiem un puķēm tās kaitē, un kuriem ne?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 9. oktobris, 19:49

Rudens salnas - kuriem dārzeņiem un puķēm tās kaitē, un kuriem ne?

"100 Labi Padomi"

Vēsas naktis un salnas kaitē āra gurķiem, kabačiem, cukini, visiem siltzemju augļiem (arbūziem, kavbūžiem, melonēm, baklažāniem), garšaugiem, salātiem, āra tomātiem.

Arī ķirbjiem tādi laikapstākļi vairs nepatīk, un pirmās par to liecina augu lapas, kas nosalst, atsedzot šāgada ražu. Ja akurāt vēl negribi nest lielās ogas iekšā, vakaros apsedz tās un no rīta pārsegus noņem, taču labāk, protams, ķirbjus sanest telpās.

Salnas nokodīs jutīgākās vasaras puķes, piemēram, samtenes, petūnijas, lobēlijas…

Vēsas naktis un salnas mazāk kaitē zem pārsega audzētajiem augļiem un dārzeņiem, taču tagad arī siltumnīcā ir pēdējais augļu briedināšanas laiks. Pirmās salnas iztur arī vairākas vasaras puķes, piemēram, lauvmutītes.

Vēsas naktis un salnas nekaitē kāpostiem, burkāniem, bietēm, kāļiem un citām saknēm. Rožkāpostus var atstāt uz ziemu un nogriezt tad, kad paredzēts tos pagatavot. Salnas ignorēs arī rudenī ziedošās ziemcietes un rozes: ir tādi gadi, kad aizvējā stādītas izturīgākās rožu šķirnes zied līdz Ziemassvētkiem! Laiks domāt par rudens un ziemas ābolu novākšanu.

Vēsas naktis un salnas nāk par labu lopbarības bietēm – šķiet tās, tagad apjautušas savu spēku, beidzot sāk briest un nogatavoties. Pēc salnām lielisku garšu iegūst gan savvaļas, gan kultivētie pīlādži, aronijas, cidonijas. Jāzina, ka šo brīdi prot novērtēt putni: raža jānovāc, citādi to apēdīs garām lidojošie ziemeļzemēs ligzdojušie gājputni.