foto: Pixabay.com
Cik daudz kredīts papildus prasa no tava maciņa? Finanšu speciālista padoms
Likums un taisnība
2018. gada 29. decembris, 07:03

Cik daudz kredīts papildus prasa no tava maciņa? Finanšu speciālista padoms

"100 Labi Padomi"

Konsultē Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielākoties, tas ir samērā viegli noskaidrojams, proti, gala summa, kas būs jāatdod aizdevējam, jau ir iekļauta piedāvājumā vai aprēķinātajā maksājuma grafikā. Vien atliek salīdzināt summu, ko aizņemies, ar summu, kas būs jāatdod.

Piemēram, tādos aizņēmumos kā līzings vai mājokļa kredīts tiek izveidots indikatīvais maksājuma grafiks, kur tabulas beigās tiek atspoguļota kopējā summa kopā ar procentiem, tātad kopējais maksājums.

Grafiks ir indikatīvs, jo procentu likme līguma darbības laikā var mainīties atkarībā no tā ilguma un nosacījumiem. Līdzīgi mēdz būt arī ļoti īsa termiņa aizdevumiem, kur uzreiz tiek noteikta summa, kura būs jāatmaksā.

Būtiski zināt ne tikai kopējo summu, kāda būs jāatdod, bet arī pārliecināties, vai piedāvājums ir adekvāts un taisnīgs. Proti, vai summa, kas būs jāatdod, salīdzinājumā ar aizņēmuma apmēru nav pārāk liela? Lai tu kā aizņēmējs vari orientēties, kredīta devējam ir jānorāda kopējā gada procentu likme jeb tā sauktais GPL, ko var salīdzināt ar citu aizdevēju piedāvājumiem, kā arī pašam novērtēt, vai piedāvājums ir pieņemams.

Īpaši mazākiem aizņēmumiem, kad nereti kopējā pārmaksa par aizdevumu nešķiet būtiska, tomēr, izsakot procentos, sajūtas var nozīmīgi mainīties. Piemēram, 30 eiro aizdevumam uz pāris dienām par 3 eiro, kopā būs jāatdod 33 eiro: šādā aizdevumā GPL varētu pārsniegt 1000%, kur par līdzvērtīgu kredītu citā kompānijā, iespējams, būtu jāmaksā tikai 15–20 procentu.

Zināšanai

● Papildu aizsardzību aizņēmējiem no nākamā gada 1. janvāra sniegs tikko pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka stingrākas prasības kredītu devējiem, piemēram, tiek noteikta maksimālā dienas procentu likme un citas prasības.

Tēmas