foto: LETA
Endijs Bērziņš stāsta, kā mainījusies ēdienu gaume Latvijā: "Līdz Imantai Indija vēl nav aizgājusi"
Garšīgi
2018. gada 7. oktobris, 09:10

Endijs Bērziņš stāsta, kā mainījusies ēdienu gaume Latvijā: "Līdz Imantai Indija vēl nav aizgājusi"

Jauns.lv

Restorāna "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš pamanījis, ka cilvēku ēšanas paradumi Latvijā ir ļoti dažādi un mainās pat pa pilsētu rajoniem. Pēdējos gados izteikti pieaudzis pieprasījums pēc veģetāriem ēdieniem, kā arī gavēņa ieturešāna.

Raidījumā "Vīru runa" Jauns.lv studijā Bērziņš sacīja: "Ēšanas paradumi mainās pa pilsētām, pat pa rajoniem. Nesen atvērām restorānu "Dammē". Mūsu ēdienkartē ir indiešu lēcu sautējums un kičari. Ņemot vērā, ka visos restorānos apgrozījums ir puslīdz vienāds, tad visos restorānos šo ēdienu vāra reizi trijās dienās, turklāt 5-7 litrus. Taču Imantā vāra 2 litrus, no kuriem pēc piecām dienām pusi vēl izmet ārā. Mēs tieši sakām, ka līdz Imantai Indija vēl nav aizgājusi," par cilvēku dažādajiem ēšanas paradumiem Rīgas rajonos stāsta Endijs Bērziņš.

Viņš norāda, ka ēšanas paradumi ir ļoti dažādi un ir grūti paredzēt, kas notiks pēc pieciem vai desmit gadiem. Piemēram, pēdējo gadu laikā izteikti jūtams gavēņa laiks, tāpat ļoti pieaug pieprasījums pēc veģetāriem ēdieniem.

"Pēdējos 4-5 gadus ir spēcīgi izteikts gavēnis. Piemēram, ar speciālo gavēņa ēdienkarti varam sasniegt apmēram 20-25% no kopējā apmeklētāju īpatsvara," stāsta šefpavārs, piebilstot, ka šis skaitlis ir liels.

Arī picas vairs nav tik aktuālas kā bija kādreiz - cilvēki vēlas izmēģināt kaut ko jaunu un interesantu. Bērziņš norāda, ka klienti vēlas, piemēram, tādus ēdienus kā kvinojas salāti vai kaut ko ar graudaugiem. 

"Ja pirms 15 gadiem veģetārajā ēdienkartē varējām ielikt kartupeļus ar gurķu - tomātu salāteim, tad nu jau šis vairs neiet cauri," smejas Bērziņš.