foto: Shutterstock
Mājās pēc karstās vasaras savairojušās kodes. Kā pasargāt pārtikas produktus?
Sausos produktus neuzglabā veikala iepakojumā vai papīra turzā; pēc atnešanas no veikala uzreiz ieber stikla vai fajansa traukā ar ciešu vāku.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 4. oktobris, 10:33

Mājās pēc karstās vasaras savairojušās kodes. Kā pasargāt pārtikas produktus?

"100 Labi Padomi"

Speciālisti brīdina, ka pēc karstās vasaras pavairojusies pārtikas kožu populācija. Kodes migrē uz cilvēku dzīvojamajām telpām, kur meklē sev piemērotu barību un vietu, kur dēt oliņas.

Otrs aspekts ir tas, ka tā dēvētajās jaunajās un daudzdzīvokļu mājās vairs nav aukstu pagrabu un vēsu pieliekamo kambaru, tāpēc produktus uzglabā salīdzinoši siltās virtuvēs, kur papildus mitrumu rada tvaiki. Un tieši tas šiem insektiem vajadzīgs!

Standarta iebūvētajās virtuvēs produktiem nereti atvēlēta vieta skapīšos virs plīts un turpat blakus ledusskapim. Piedevām vēl modē nākuši dažādi graudu produkti, rieksti un žāvēti augļi, kuri pirms nonākšanas veikalā un – tālāk – virtuvē, glabājušies noliktavās, un, iespējams, ka jau tur šajos produktos ieperinājušies visādi neradījumi. Tas attiecas arī sausajām garšvielām, kas iepriekš glabājušās lielās porcijās un pirms sūtīšanas uz veikalu sasvērtas mazās devās.

foto: Pixabay.com

Savukārt kaltētajās pupiņās, zirņos un tiem līdzīgos produktos sīkbūtnes var ieperināties jau dārzā un laukā, un, ja tos pēc novākšanas vienkārši izkaltē mājas apstākļos, nevis termiski apstrādā, tad arī šādā ceļā iespējams ievazāt nevēlamos viesus savā virtuvē.

Kā pasargāt virtuvi no pārtikas insektiem?

* Regulāri (vismaz reizi mēnesī) izkrāmē visus plauktus un skapīšus, kur glabājas sausie produkti un garšvielas, rūpīgi iztīri ar kādu higiēnisku līdzekli visas spraudziņas, rieviņas un stūrīšus. Ja to nav iespējams izdarīt ar samitrinātu lupatiņu, ņem palīgā putekļusūcēju.

* Pie reizes atver vaļā visas kārbiņas un jau reiz atvērtos maisiņus, lai pārliecinātos, vai tur jau kāds nedzīvo. Ja turzas stūrī vai locījuma vietā parādījies mazs caurumiņš, tas gandrīz simtprocentīgi nozīmē, ka tur iekšā kāds mitinās. Šādu iepakojumu met ārā!

foto: Shutterstock

* Ja tomēr nav īstas pārliecības, vai konkrētajā produktā ir vai nav iemitinājušies kaitēkļi, ieliec to cepeškrāsnī un sakarsē līdz 60 grādiem vai arī ievieto saldētavā, kur valda vismaz 18 grādu aukstums. Ar paturēšanu ledusskapī vien nebūs līdzēts, jo tur nav tik auksts, lai kaitēkļus nogalinātu – vienīgi aizkavēsi to attīstību.

* Sausos produktus neuzglabā veikala iepakojumā vai papīra turzā; pēc atnešanas no veikala uzreiz ieber stikla vai fajansa traukā ar ciešu vāku.

* Ņem vērā, ka arī alumīnija folijā iesaiņotos produktos var ieviesties nelabvēļi, ja vien iesaiņojumā ir kaut neliels ieplīsums. Drošības labad arī šokolādes tāfelītes un cepumus uzglabā cieši noslēgtos stikla vai fajansa traukos, vai arī metāla kārbās. Ja šokolādē ar riekstiem pēkšņi parādās kāds tārpiņš, nevaino uzreiz šokolādes ražotāju, jo visticamāk, ka tārpiņš jau pašā sākumā iemitinājies riekstā.

Tautas līdzekļi kukaiņu aizbiedēšanai

* Lai miltos, mannā, putraimos neieviestos miltu kodes, traukos, kur šos produktus glabā, ieliec kādu ķiploka daiviņu vai sausu apelsīna miziņu.

* Ja kukaiņi jau paspējuši iemitināties virtuves skapju plauktos, uz papīra uzber bora, cukura un sasmalcinātu ķimeņu maisījumu.

* Virtuvē grīdas spraugās (ja tādas ir) un pie/zem līstītēm iekaisi maltu kanēli vai krustnagliņas.