Veselīgi un lēti: audzē biodārzeņus un garšaugus virtuvē uz palodzes
Izrādās, ka lapu salāti nav vienīgie, kurus, nopirktus stādu konteinerā, var ataudzēt virtuvē uz palodzes – par šo metodi esam jau rakstījuši jau iepriekš. Pat bez zemes labi ataugs arī citi ēdamie bioloģiski audzētie augi, raksta "100 Labi Padomi".
* Kāpostu
ar kacenu uz leju liek seklā bļodā ar ūdeni un, regulāri mainot ūdeni, uztur svaigu labāk nekā ledusskapī.
* Burkānu
liek vāzē ar ūdeni un… ataudzē lakstus, ko piegriezt ziemas salātiem vai pacienāt mājas mīluli trusi.
* Selerijai
nogriež apmēram 2 mm no kātiņa un liek traukā ar ūdeni. Apmēram nedēļas laikā selerija dzīs jaunas lapiņas.
*
Ūdeni ataugs arī
fenhelis
, tikai nogriez tam 1 mm no saknes apakšas.
* Sīpolus
liek ūdens traukā tā, lai tikai apakšējā daļa ir ūdenī: svaigi lociņi būs garantēti!
*
Seklā traukā ar ūdeni liek nemizotas
ķiploku
daiviņas ar asnu galiem uz augšu. Iespējams, ka, sākot augt, ķiploki spēcīgi smaržos. Zaļos asnus pievieno ēdienam.
* Purava saknes daļai nogriež milimetru un visu ievieto seklā ūdenī traukā ar augstām malām. Puravs drīz vien turpinās augt un būs svaigs ik reizi, kad tev ir vajadzība pēc šī garšauga.
*
Ja
citronzālei
ir saglabāts cers, to ievieto glāzē ar ūdeni – augs no centra turpinās dzīt lapiņas.
*
Varbūt, ka tev noderētu mazas, sārti zaļas
biešu
lapiņas? Bieti ar visu sakni liec traukā ar ūdeni un gaidi lapas ataugam.
Zināšanai!
*
Uzmanīgi ar ūdens daudzumu traukā – dārzeņus vai zaļumus nevajadzētu slīcināt. Sīpolus, bietes, selerijas var pat uzsēdināt izvēlētajam traukam tā, lai tikai saknes tiek pie ūdens.
*
Pārbaudi ūdens daudzumu katru otro dienu, ja nepieciešams, papildini to un nomaini.
Iedvesmai!
Istabas puķu podā vari ataudzēt citas veikala veltes: avokado izaugs no kauliņa, ananass dzīs lapas, nogriezts no augļa un ierušināts puķpodā. No ķiršu, plūmju, aprikožu kauliņiem un apelsīnu un citronu sēkliņām var sagaidīt izaugam jaunus koku stādiņus.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock