Jaunās latviešu pavārgrāmatas: ko gardu pagatavot?
Garšīgi
2016. gada 27. februāris, 09:21

Jaunās latviešu pavārgrāmatas: ko gardu pagatavot?

Jauns.lv

Grāmatnīcu plauktos nonākušas vairākas jaunas pašmāju autoru pavārgrāmatas – milzum daudz ideju gardām maltītēm. Ko garšīgu pagatavot, jautājam autoriem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līva Kļaviņa “Labas garšas grāmata”

Labākais draugs ikdienā, ja vēlies iegūt dziļāku izpratni, brīvību un pārliecību, darbojoties un improvizējot virtuvē. Grāmatā atradīsi ne tikai 70 veselīgas, veģetāras un iedvesmojošas receptes, bet arī zināšanas, kā veidojas garša un kā radīt jaunas receptes no pieejamiem produktiem. Maksā 19 EUR.

Tajiešu sautējums ar ziedkāpostiem

Salīdzinoši ātri pagatavojams sautējums, un tā ir šā ēdiena labākā īpašība. Otra labākā īpašība – Taizemes garšvielas. Īpaši kaffir laima lapas. Taizemes garšvielas ir ļoti aromātiskas, gaišas, nedaudz citrusīgas un vienkārši brīnišķīgas.

VAJADZĪGS

2 sīpoli

Aptuveni 2 cm galangala saknes; ja nav, var izmantot ingveru

½ ziedkāposta

Sauja ķiršu tomātu

1 bundža kokosriekstu piena

2–3 kaffir laima lapas

1 citronzāles stiebrs

3–4 daiviņas ķiploku

1 laima sula un miziņa

Sāls

VARIĀCIJĀM:

Čili pipars, sakapāts, apcepts sākumā

Čili vai asās paprikas pulveris, pievienots beigās

Beigās var pievienot arī grauzdētus, sālītus, sakapātus zemesriekstus vai Indijas riekstus. Ja sautējumu pasniedz ar rīsiem, tos var iemaisīt rīsos.

PAGATAVOŠANA

1. Sīpolus sagriež gabalos, galangalu vai ingveru smalki sakapā un visu liek cepties uzkarsētā pannā. Cep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

2. Ziedkāpostu sagriež pa nelielām ziedkopām un nedaudz apcep kopā ar sīpoliem un garšvielām.

3. Pievieno kokosriekstu pienu, kaffir laima lapas, nedaudz sadauzītu veselu citronzāli, kas sasieta mezglā, lai stiegri nepeld pa mērci, bet izdalās aromāti.

4. Pievieno sakapātus ķiplokus un uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus.

5. Sautē aptuveni 5 minūtes, pievieno sāli, laima sulu un miziņu, nogaršo un pēc vajadzības pievieno vēl laima sulu. Pasniedz ar rīsiem vai rīsu nūdelēm.

Signe Meirāne Laiks gatavot

Skaisti noformētā, iespaidīgā lieluma pavārgrāmata ir bagāta ar Signes Meirānes receptēm un izzinošajiem pieredzes stāstiem. Bauda acīm – Armanda Meirāna fotogrāfijas, grāmatu papildina vīnziņu Raimonda Tomsona un Andreasa Larsona receptēm piemeklētie atbilstošākie dzērieni. Maksā 18–20 EUR. No katras nopirktās grāmatas 1 EUR tiks ziedots Bērnu slimnīcas fondam.

Labākās kanēļmaizītes

Nekas nepārspēj kanēļmaizīšu aromātu, kad tās tiek ceptas mājās. Tās sāk smaržot, jau rūgstot, un kārdinājums ir tik liels, ka, liekas, varētu apēst jēlu mīklu ar kanēli. Bet nē, jāsaņemas, jāizcep un tad jāmetas virsū. Tikko izņemtas no krāsns tās garšo fantastiski!

VAJADZĪGS

MĪKLAI

65 g mannas

300 ml verdoša ūdens

30 g sviesta vai 20 g maigas olīveļļas vai vīnogu kauliņu eļļas

470 g smalko kviešu miltu + nedaudz virsmas pārkaisīšanai

1 tējkarote jūras sāls

1 tējkarote gaiši brūnā cukura

1 tējkarote ātri rūgstošā rauga

½ tējkarotes kanēļa

1 ēdamkarote cukura

120 ml silta ūdens

PILDĪJUMAM

100 g Demeraras cukura

2 ēdamkarotes kanēļa

125 g mīksta, istabas temperatūras sviesta

100 g valriekstu un pekanriekstu maisījuma, sakapāts

20 ml kļavu, rīsu vai cukura sīrupa

PAGATAVOŠANA

1. Gatavo mīklu. Bļodā ieber mannu, pārlej ar verdošu ūdeni un pievieno sviestu. Samaisi, lai nav kunkuļu, un atstāj uz 10 minūtēm. Ja masa vēl ir ļoti karsta, atstāj ilgāk, lai nedaudz padziest.

2. Lielā bļodā ieber miltus, vienā pusē liec mannu, ieber sāli un cukuru, otrā pusē raugu. Pievieno ūdeni un mīci ar rokām apmēram 10 minūtes vai ar mikseri 5–7 minūtes, līdz mīkla ir elastīga un nelīp pie rokām, taču tā nedrīkst būt pārāk sausa. Liec mīklu tīrā bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj raudzēties, līdz tā dubultojusies apjomā.

3. Samaisa pildījumam paredzēto cukuru ar kanēli.

4. Izklāj 20 x 30 cm lielu cepamo pannu ar cepamo papīru. Uzber uz darba virsmas miltus, uzliek uz tās mīklu un izrullē 35 x 35 cm lielu plāksni. Uzsmērē sviestu, uzber lielāko daļu kanēļa maisījuma, riekstus un aizrullē ciet. Sagriež 12 gabalos un liek pannā, izkārtojot pa visu pannu. Uzber atlikušo kanēļa maisījumu, pārklāj ar pārtikas plēvi, lai mīkla būtu nosegta, bet nenostiepjot plēvi, un atstāj raudzēties, līdz maizītes dubultojušās apjomā.

5. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Liek pannu krāsnī uz zemākā restes līmeņa un cep apmēram 30 minūtes. Pēc 30 minūtēm palielina krāsns temperatūru līdz 210 grādiem, pārceļ pannu uz vidējā līmeņa restes vai vienu līmeni virs vidējā un cep vēl 10 minūtes. Tad izņem pannu no krāsns, pārsmērē katru maizīti ar sīrupu un liek cepties vēl 5–7 minūtes. Kad maizītes gatavas, izņem no krāsns un atdzesē pannā. Pasniedz siltas.

Ance Anna Šternberga Topi vesels pavārgrāmata

Pirms gada iznāca Annas Ances pirmā grāmata Topi vesels, kas stāsta par autores atlabšanu no smagas slimības ar uztura un alternatīvo terapiju palīdzību. Otrajā grāmatā apkopotas viņas radītas receptes un padomi to pagatavošanā. Maksā 16 EUR.

Indijas riekstu miltu kēksiņi ar āboliem Rudenī un ziemā ir īstais laiks iekļaut ēdienkartē ābolus. No šīs sildošās, kanēļa smaržas pārpilnās receptes sanāk apmēram 10–12 kēksiņi.

VAJADZĪGS

KĒKSIŅIEM  60 ml izkausētas kokosriekstu eļļas (plus 1 ēdamkarote ābolu sautēšanai)  1,5–2 krūzes sīkos gabaliņos sagrieztu ābolu  2 tējkarotes kanēļa  2 olas  60–80 ml kļavu sīrupa (vai pēc vēlamā salduma)  1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta

170 g Indijas riekstu miltu (malti Indijas rieksti)  170 g maltu linsēklu  1 tējkarote Anatols cepamā pulvera  2 saujas rupji sakapātu valriekstu  Šķipsna sāls  GLAZŪRAI

3 ēdamkarotes kokosriekstu mannas  1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas  1–2 ēdamkarotes kļavu sīrupa   

PAGATAVOŠANA

1. Nelielā katliņā izkausē vienu ēdamkaroti kokosriekstu eļļas, pievieno kanēli un ābolus. Sautē apmēram 3–5 minūtes, visu laiku maisot. Vienā bļodā sakuļ visas slapjās sastāvdaļas – kokosriekstu eļļu, olas, kļavu sīrupu, vaniļas ekstraktu. Otrā bļodā liek atlikušās sausās sastāvdaļas. Sausajām sastāvdaļām pievieno sautētos ābolus un olu maisījumu, visu kārtīgi sajauc.

2. Masu pilda kēksiņu formās, kas iesmērētas ar kokosriekstu eļļu, un liek cepties iepriekš līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Kad gatavs, ņem ārā un ļauj atdzist.

3. Kamēr kēksiņi dziest, gatavo glazūru – ūdens peldē izkausē kokosriekstu mannu un kokosriekstu eļļu, maisot pievieno kļavu sīrupu pēc garšas.

4. Uz atdzisušiem kēksiņiem liek pa vienai karotei glazūras, garnē ar valriekstiem, āboliem vai dzērvenēm un liek ledusskapī (vai saldētavā) uz 10 minūtēm.

P.S.

* Kokosriekstu mannu var iegādāties veikalā, taču to vari arī pagatavot pati – blendējot kokosriekstu skaidiņas, līdz tās sāk veidot biezu riekstu sviesta konsistenci.

* Olu vietā iespējams izmantot olu aizvietotāju – čia sēklas vai linsēklas. 1 ola ir līdzvērtīga 1 ēdamkarotei maltu linsēklu vai čia sēklu + 3 ēdamkarotes ūdens. Ļauj lai olas masa uzbriest apmēram 10 minūtes un pievieno mīklai.

Dita Lase Veģetārēšana

Laikā, kad veģetārisms un vegānisms bieži tiek asociēts ar diētisku un vēlmes ierobežojošu paradumu, veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase uzrakstījusi pavārgrāmatu, kas pierāda pretējo – viņas Veģetārēšana ir domāta sevis palutināšanai un katra maltītes kumosa izbaudīšanai. Maksā 7,75 EUR.

Rīsu pankūkas Āzijas stilā

Pankūkas (bez pupiņu pildījuma) ir ļoti gards deserts – turklāt cukurs tām nav jāpievieno, jo kokosriekstu piens nodrošina teicamu garšu. Ja šitaki sēnes nav pieejamas, to vietā var izmantot citas eksotiskās sēnes – austersēnes, enoki, mu-err, shimeji utt. – vai arī vienkārši brūnos šampinjonus.

VAJADZĪGS

MĪKLAI:

120 ml kviešu miltu

90 ml rīsu miltu

½ tējkarotes sāls

Apmēram 350 ml kokosriekstu piena

PILDĪJUMAM:

250 g novārītu vai konservētu notecinātu pupiņu (der jebkuras pieejamās)

70 g šitaki sēņu

1 ēdamkarote sojas mērces

1 daiviņa ķiploka

1 cm ingvera saknes

1 ēdamkarote sezama sēklu

Sauja dīgstu (bambusa dzinumi, sojas dīgsti, diedzētas Ķīnas pupiņas u. c.)

2 lociņi

Mazliet eļļas (vēlams – sezama; ja nav – jebkāda cita neitrāla, rafinēta eļļa)

PAGATAVOŠANA

1. Gatavo mīklu. Samaisa mīklas sausās sastāvdaļās, pakāpeniski iemaisa kokosriekstu pienu. Mīklai jābūt lejamai, bet pabiezai. Pannai jābūt ar pretpiedeguma pārklājumu. Nelikt taukvielu, jo kokosriekstu piens ir pietiekami trekns. Mīklu lej uz sausas pannas, veidojot plānu pankūku.

2. Uz vidējas uguns kārtīgi apcep vienu pusi, līdz pankūka ir zeltaina un atdalījusies no pannas. Apgriež pankūku un apcep zeltainu arī otru pusi. Turpina, līdz izcep visu mīklu.

3. Gatavo pildījumu. Šitaki sēnēm nogriež kātiņus, cepurītes sagriež gabalos. Pupiņas ar kartupeļu mīcītāju mazliet pastampā, bet lai tās nepārvēršas putrā, tekstūra jāsaglabā. Ķiploku un ingveru sarīvē uz smalkās rīves. Karstā eļļā pāris sekundes pasautē ķiploku un ingveru, tad pievieno sezama sēklas, vēl pēc mirkļa – sēnes. Kad no sēnēm sāk izdalīties sula, liek klāt pupiņas un sojas mērci, visu maisot karsē, līdz pupiņas uzsilst. Gatavā pildījumā iemaisa izvēlētos dīgstus un sakapātus lociņus.

4. Pildījumu sadala tik daļās, cik ir pankūku. Liek pildījumu garenā “desiņā” uz pankūkas, pankūku saritina un tad ieslīpi vidū pārgriež uz pusēm. Pasniedz karstas vai aukstas, pārkaisītas ar sezama sēklām, lociņiem vai dīgstiem.


Sagatavojusi Laila Pastare, žurnāls “OK!” / Foto: no publicitātes materiāliem