Kas jāzina par gurķu ātro mazsālīšanu?
Ātrajai mazsālīšanai vispiemērotākie ir nelieli, stingri gurķīši, vēlams – apmēram vienāda izmēra, ar plānu mizu.
Gurķi sanāks kraukšķīgāki, ja tie pirms likšanas burkā pāris stundas būs paturēti aukstā ūdenī, bet burkā būs ielikta arī mārrutka lapa.
Gurķi ātrāk iesālās, ja tiem nogriež galiņus.
Vēlams gurķus likt burkā vertikāli, tad tie vienmērīgāk iesālīsies.
No garšvielām bez dillēm un ķiplokiem noderēs arī smaržīgie pipari, lauru lapas, kāds lupstāja, pētersīļa un estragona zariņš.
Kā skābēt gurķīšus minerālūdenī?
Šādi gurķi būs ēdami jau nākamajā dienā. Ja gurķīši mazi, pirmos var nogaršot jau pēc dažām stundām.
1 kg gurķu
1 l gāzēta minerālūdens
3–4 ķiploka daiviņas (ja vēlas)
2 ēdk. sāls
½–1 tējk. cukura
svaigas dilles, sagrieztas mārrutku lapas
1. Gurķiem nogriez galus, ķiplokus sagriez šķēlītēs.
2. Burkā ieliec dilles, mārrutkus un dažas ķiploka šķēlītes, virsū liec gurķu kārtu. Pēc tam – atkal zaļumus un ķiplokus, un gurķus.
3. Minerālūdenī izšķīdini sāli un cukuru un pārlej gurķiem.
4. Burkai vāka vietā uzliec kokvilnas audumu vai vairākās kārtās saliktu marli un nostiprini ar auklu vai gumiju. Atstāj istabas temperatūrā.
Kā tikt pie pikantiem mazsālītiem gurķiem?
Šādi gurķīši būs ēdami pēc vienas divām dienām. Ja gribas pamatīgāku asumu, čili pākstis pirms likšanas burkā var gareniski iegriezt.
2 kg gurķu
2 nelielas svaiga čili pākstis
7 ķiploka daiviņas
mārrutka lapas, dilles un pētersīļi
Uzlējumam:
uz 1 l ūdens 2 ēdk. sāls
1. Burkā liec dilles un pētersīļus, nomizotas ķiploka daiviņas un veselas čili pākstis.
2. Virsū kārto gurķus un pārklāj ar mārrutka lapām.
3. Ūdeni uzvāri, izšķīdini sāli un pēc tam atdzesē remdenu. Pārlej gurķiem.