foto: Facebook
Jaunpiebalgā vecie gāzes baloni pārtop elegantos mūzikas instrumentos
Noderīgi ikdienā
2018. gada 16. jūnijs, 07:56

Jaunpiebalgā vecie gāzes baloni pārtop elegantos mūzikas instrumentos

Kas Jauns Avīze

Vecie gāzes baloni, kuri pamazām jānomaina pret jauniem un drošākiem, Jaunpiebalgā iegūst jaunu dzīvi. Amatnieks Juris Cers no tiem izgatavo zvangas – skanīgus mūzikas instrumentus.

foto: Facebook

Kopā ar dzīvesbiedri Ievu Dūrīti viņš savās lauku mājās izveidojis Pigoru darbnīcu. Zvanga ir sametināta no gāzes balona galiem, tā noslīpēta un apdarināta, ka nezinātājs pat nenojauš tās izcelsmi. “Tantes tirgū teica – kādas skaistas vāzītes… Prasa, vai no māla un kam tas domāts,” intervijā Latvijas Radio smej amatnieks, piebilstot, ka tas ir krāms, kas beidzis savu darbu pie gāzes plīts, un nu pārtapis skaistā lietā.

foto: Facebook

Zvangas spēlē ar vālītēm, skaņa atgādina gan bungas, gan zvanu reizē. Juris izmanto gan lielos, gan mazos balonus, vispirms uzmanīgi pārbaudot, vai nav palikusi gāze.
Pie savas idejas viņš nonāca, ieraugot televīzijā ielu muzikantu, kurš spēlēja uz pieclitrīgā gāzes balona, kam apakšā bija izgrieztas mēlītes. Sekoja rakšanās internetā, pamācību video, apraksti, daudzi mēģinājumi, līdz tapa pirmā zvanga, kas uzdāvināta dzīvesbiedrei.

foto: Facebook

Juris vairs nezina teikt, cik zvangu izgatavojis, sākumā vairāk interesējušies ārzemnieki, tagad arī vietējie. Šis instruments rada meditatīvu mūziku, to pērk, piemēram, pirtnieki, jogas entuziasti un pasniedzēji. “Ir ļoti daudz jādomā un jābūt radošam. Laukos dzīvot īstenībā ir ekskluzīvi – te ir tīrs gaiss, mēs paši visu izaudzējam, visu ēdam savējo, mūsu bērns skrien tepat ārā pa smiltīm, pa pļavām, tā man liekas foršākā vieta, kur uzaugt,” piebilst Juris.