foto: Shutterstock
Vairs nebūs iespējams lietot vieglāk viltojamos testamentus
Pašlaik atļauti ir trīs veidu testamenti - pilnībā ar roku rakstītie, pie notāra sastādītie un testamenti, kas rakstīti ar datoru un uz kuriem testators ir vien uzlicis savu parakstu.
Likums un taisnība
2018. gada 11. jūnijs, 08:08

Vairs nebūs iespējams lietot vieglāk viltojamos testamentus

Jauns.lv / LETA

Saeimā nonākušās likuma izmaiņas paredz pārtraukt iespējas Latvijā izmantot visvieglāk viltojamos testamentus, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes locekle Sandra Stīpniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stīpniece skaidroja, ka pašlaik atļauti ir trīs veidu testamenti - pilnībā ar roku rakstītie, pie notāra sastādītie un testamenti, kas rakstīti ar datoru un uz kuriem testators ir vien uzlicis savu parakstu.

Pēdējā veida testamenti, pēc Stīpnieces vārdiem, ir vislielākā riska testamenti, jo tos ir vis vieglāk viltot, tāpēc likumdevēji jau kopš 2014.gada vidus aizlieguši to sastādīšanu, bet no 2020.gada beigām tos nevarēs arī lietot.

Saeima 7.jūnijā nodeva Juridiskajai komisijai Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto un valdībā atbalstīto likumprojektu, kas paredz pilnībā izslēgt mantošanu pēc tādiem privātiem testamentiem, kas neatbilst pašreiz spēkā esošā Civillikuma privāto testamentu formas prasībām un ir vieglāk viltojami. Likumprojekta mērķis ir mazināt gadījumus, kad personas ļaunprātīgi izmanto privāto testamentu regulējumu noziedzīgu nodarījumu veikšanai.

Likumprojekta "Grozījums likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību"" nepieciešamība saistāma ar konstatētiem gadījumiem, kad noziedzīgu nodarījumu veikšanai personas izmanto tādus privātus testamentus, kas neatbilst Civillikuma spēkā esošās redakcijas privātu testamentu formas prasībām, bet atbilstoši likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" 30.pantam mantošana pēc tiem pieļaujama.

Civillikuma grozījumi, kas stājās spēkā pēc 2014.gada 30.jūnija, pieļauj tikai tādu privātu testamentu taisīšanu, kas ir pilnībā testatora pašrocīgi uzrakstīti un parakstīti, tādejādi atvieglojot šādu testamentu autentiskuma pārbaudi.

Likumprojektā noteikts pārejas periods, lai personām, kas taisījušas privātu testamentu atbilstoši Civillikuma prasībām, kas bija spēkā līdz 2014.gada 30.jūnijam, dotu laiku apsvērt iespēju savu pēdējo gribu ietvert citā pēdējās gribas rīkojuma formā, piemēram, publiskā testamentā vai privātā testamentā, kas taisīts atbilstoši pašreiz spēkā esošajam Civillikuma regulējumam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās