foto: Publicitātes foto
"Pinotex" jaunā pašattīrošā tehnoloģija –  saglabā koka mājas fasādi tīru uz ilgu laiku!
Jaunais koksnes aizsarglīdzeklis "Pinotex Extreme Lasur" ļaus tavas mājas fasādei izskatīties glītai ilgāku laiku - pat līdz 12 gadiem.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 17. maijs, 06:00

"Pinotex" jaunā pašattīrošā tehnoloģija – saglabā koka mājas fasādi tīru uz ilgu laiku!

Karlīna Timofejeva

Ikviena koka mājas īpašnieka sapnis ir veikt fasādes apdari un par to vairs nedomāt ilgu laiku. Normāla un pavisam saprotama vēlme, jo tas ir diezgan darbietilpīgs pasākums, kas turklāt prasa daudz laika. Mūsdienu straujajā dzīves ritmā un īsajā Latvijas vasarā atradīsies arī citas aizraujošākas nodarbes un svarīgi darbi, kuriem var nodoties ar prieku. Zīmola "Pinotex" radītais jaunais koksnes aizsarglīdzeklis "Pinotex Extreme Lasur" ļaus tavas mājas fasādei izskatīties glītai ilgāku laiku - pat līdz 12 gadiem. Šāds rezultāts ir iespējams, pateicoties jaunajai pašattīrīšanās tehnoloģijai “Stay Clean”.

Veicot virkni pētījumu, kuru mērķis bija izpētīt apdares darbu izpildes paņēmienus un koka virsmas apdares produktus, zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka gan Baltijas, gan citās Eiropas valstīs gala patērētājam vissvarīgākais faktors ir produkta ilglaicība.

Turklāt jāņem vērā, ka šīs īpašības vājināšanās pazīmes dažādi cilvēki saprot atšķirīgi. Daudziem patērētājiem šķiet, ka apstrādātās virsmas izskata izmaiņas liecina, ka ir nepieciešama virsmas krāsošana. Vai apdares izturības samazināšanās pirmā pazīme tiešām ir izbalējusi krāsa, matēta toņa parādīšanās dienvidu pusē, atlupusi krāsa, netīra virsma vai visas šīs pazīmes kopā?

foto: Publicitātes foto

"Stay Clean" ļauj koka virsmai “pašattīrīties” - lietus laikā putekļi tiek noskaloti

Zīmols "Pinotex" ir radījis jaunumu - puscaurspīdīgu koksnes aizsarglīdzekli jeb lazūru "Pinotex Extreme Lasur". Tajā izmantotā jaunā tehnoloģija "Stay Clean" ļauj koka virsmai “pašattīrīties” - lietus laikā putekļi un netīrumi tiek noskaloti no virsmas un tādā veidā koka virsma var saglabāt savu izskatu ilgu laiku. Aizsardzība saglabājas pat līdz 12 gadiem.

Tāpat kā daudzas citas lieliskas ieceres, “Stay Clean” ideja radās pavisam neikdienišķā veidā. Tas notika nevis pie darba galda vai laboratorijā, bet gan lidmašīnā, kad “AkzoNobel Chemicals” direktors attīstības jautājumos Pīters Grīnvuds dzēra kafiju un, domās apkopojot rezultātus pēc tikšanās ar klientu, nosprieda:
“Varbūt krāsai varētu pievienot koloīdo silīcija dioksīdu un tādējādi uzlabot tās pašattīrīšanās spēju?” Šīs pārdomas noveda pie vairākus gadus ilgiem pētījumiem, izstrādes un testēšanas, un rezultātā tika iegūts koksnes aizsarglīdzeklis, kas spēj saglabāties uz apstrādātas virsmas ilgāku laiku, pie tam nezaudējot svaigu un jaunu izskatu.

foto: Publicitātes foto

Kā tas viss darbojas?

Viens no iemesliem, kuru dēļ krāsotas koka virsmas noveco un zaudē sākotnējo krāsas toni, ir pie virsmas pielipušas netīrumu daļiņas, kas lielā daudzumā atrodas gaisā. Piesārņojums un mikroorganismu attīstība, organiskajām vielām nostiprinoties uz virsmas, būtiski samazina krāsas aizsargspējas. Tieši tādēļ krāsotās virsmas regulāri jātīra, un tas ir visai darbietilpīgs process.

Tehnoloģija “Stay Clean” ļauj ievērojami samazināt tīrīšanas nepieciešamību. Šī tehnoloģija pamatojas uz koloīdā silīcija dioksīda pievienošanu produktam, tādējādi piešķirot krāsas virsmai spēju pašattīrīties.

Pašattīrīšanās efekts balstās uz to, ka silīcija daļiņu hidrofilo īpašību dēļ uz krāsotās virsmas nokļuvušais ūdens viegli iekļūst starp piesārņojumu un krāsas kārtu un sāk atmiekšķēt uz tās esošos netīrumus. Pēc tam atmiekšķētie netīrumi bez grūtībām tiek noskaloti, piemēram, lietus laikā.

foto: Publicitātes foto

Silīcija daļiņas, kas veicina hidrofilo īpašību rašanos, lielākoties atrodas krāsas virskārtā, un dziļāku koksnes samirkšanu traucē citas krāsas īpašības, tāpēc koka virsma iegūst drošu aizsardzību. Tādējādi tehnoloģija “Stay Clean” pagarina krāsas kalpošanas laiku un būtiski samazina krāsotās virsmas kopšanai nepieciešamo darbu apjomu.

Virsmas pašattīrīšanās spēja tika testēta Singapūrā, kur ir ļoti augsts gaisa piesārņojuma līmenis, un tika iegūti lieliski rezultāti, nodrošinot produktiem vislabākos raksturlielumus: izturību pret plaisāšanu un noslāņošanos, sasaistīšanās izturību, spīduma stabilitāti, plēves elastīgumu, toņa noturību utt. Lai koksni pasargātu no mitruma, koloīdā silīcija dioksīda daļa receptūrā tika pielāgota līdz līmenim, kas ļāva panākt produkta mitrumizturību, taču tajā pašā laikā arī saglabāt pašattīrīšanās īpašības.

Kā panākt vislielāko ilgizturību?

“Pinotex Extreme Lasur” ir veidots uz ūdens bāzes, un skarbajos  ziemeļu klimata apstākļos tos raksturo pietiekami liela ilgizturība - līdz pat 12 gadiem. Produkts satur vielas, kas paredzētas aizsardzībai pret pelējuma veidošanos uz krāsas sausās plēves, un tas ir tonējams īpaši izstrādātos un pieprasītākajos toņos.. Lai iegūtu ilglaicīgu izturību un vislabākos rezultātus, ieteicams produktu izmantot kopā ar biocīdo uz ūdens bāzes veidoto piesūcināšanas gruntēšanas līdzekli “Pinotex Wood Primer” vai biocīdo uz šķīdinātāja bāzes veidoto gruntēšanas līdzekli “Pinotex Base”.

Krāsošanas gadījumā vienmēr jāņem vērā koksnes kvalitāte (koksnei jābūt sausai, attīrītai no putekļiem, tai nedrīkst būt sēnīšu bojājumu, tostarp zilējuma), gaisa temperatūra un mitrums, darbarīku izvēlei jāatbilst produktam un darba paņēmienam, uzklājamam kārtas biezumam utt.

Kāpēc ir vērts atkal un atkal pievērst uzmanību tam, kas jau sen ir zināms? Tāpēc, ka mēs ļoti bieži aizmirstam par elementāriem krāsošanas principiem. Ir taču tik patīkami krāsot siltā, saulainā laikā, taču tādos apstākļos krāsa diemžēl nožūst pārāk ātri un piesaistīšanās pamatvirsmai var būt vāja. Ievērojot krāsu ražotāju ieteikumus, jūs varat bezrūpīgi priecāties par koka fasādes vai žoga skaistumu un spilgto krāsas toni līdz pat 12 gadiem.

foto: Publicitātes foto

Uzzini vairāk: www.pinotex.lv 

Reklāmas raksts publicēts sadarbībā ar Pinotex