foto: LETA
Getliņos būvēs atkritumu dedzinātavu
Getliņu atkritumu šķirošanas rūpnīca poligona "Getliņi EKO" teritorijā.
Viena Vide Visiem
2017. gada 8. decembris, 15:17

Getliņos būvēs atkritumu dedzinātavu

Kas Jauns Avīze

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi Eko" biomasas pārstrādes sistēmu un atkritumu dedzināšanas rūpnīcas izveidē plāno ieguldīt aptuveni 130 miljonus eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Biomasas pārstrādes sausās fermentācijas tuneļu sistēmu izbūvei nepieciešamās investīcijas ir 25 līdz 30 miljoni eiro. "Getliņi Eko" daļu no summas cer segt ar Eiropas Savienības programmu finansējumu, bet pārējo no pašu ieguldījumiem un kredītlīdzekļiem.

Tuneļu sistēma ļaus no pūstošajiem atkritumiem iegūt gāzi un nodot to elektroenerģijas iegūšanai 30 dienu laikā. Šo projektu uzņēmums paredzējis īstenot līdz 2020. gadam. Dedzināšanas rūpnīcas izmaksas ir aptuveni 100 miljoni eiro, "Getliņi Eko" plāno izmantot investoru līdzekļus, kredītus un pašu investīcijas. Tas ir nākamais projekts uzreiz pēc tuneļiem, rūpnīca ļaus nešķirojamos un nepārstrādājamos atkritumus dedzināt un noglabāt tikai pelnus. Poligona tālākās attīstības laikā tiks pārrakti un pārstrādāti arī vecie pagājušā gadsimta 70.–80. gadu laikā izveidotie atkritumu kalni.

Novembra beigās "Getliņi Eko" atzīmēja 20. pastāvēšanas gadu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns uzsver, ka šajā laikā poligonu izdevies sakārot atbilstoši visaugstākajām drošības prasībām, izveidot modernu infrastruktūru un atmaksāt lielākās kredītsaistības. Turklāt radīts jauns darbības virziens – tomātu un gurķu siltumnīcas, kas šobrīd veido gandrīz pusi no uzņēmuma peļņas. "Getliņu Eko" peļņa pērn bija 594 301 eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas pašvaldībai (97,92%).