Viena Vide Visiem
2018. gada 6. janvāris, 06:57

Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kļuvusi stiprāka

Kas Jauns Avīze

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) pērn biedru skaita ziņā ir kļuvusi stiprāka.

Asociācijas pārstāve Ieva Liepniece stāsta, ka katru gadu aug biedru skaits, to vidū ir gan dažu, gan vairākus simtus hektāru lielas bioloģiskās saimniecības, gan arī Latvijas lielākie pārtikas ražošanas uzņēmumi. "

“LBLA ir apmēram 1400 biedru. Biedru skaits ir mainīgs, bet katru gadu tas papildinās par apmēram 50 jauniem biedriem,” teic Liepniece. 2017. gadā pievienojās 40 biedru, un gaidāms, ka arī šogad viņu skaits augs. Šāda tendence saistīta ar to, ka potenciālie biedri novērtē priekšrocības, kādas sniedz dalība asociācijā.

“Saimniecības kļūst informētākas. Mēs vienmēr sūtām noteikumu projektus, kas ir aktuāli bioloģiskajiem lauksaimniekiem, ja tiek veiktas kādas izmaiņas. Viņi paši var iepazīties un viņiem ir iespēja komentēt šos visus noteikumus un iespēja līdzdarboties pieņemšanas procesā,” uzsver Liepniece.

Aizvadītā gada lielākais lepnums bija biedru turpmāka attīstība un saimniekošanas prasmes pozitīvais paraugs citiem – zemnieku saimniecības Valti, Vizbuļi un Geidas godinātas Latvijas nozīmīgākajā lauksaimnieku konkursā Sējējs, ģimenes saimniecība Ķelmēni saņēma apbalvojumu Veselīga uztura ražotājs.

Daudzi uzņēmumi sāk bioloģiskās pārtikas ražošanu, bet jau esošie paplašinās. Negatīvi nozari ietekmēja vēlais pavasaris, lietainā vasara un rudens. 2017. gada izaicinājums bija Eiropas Savienības dalībvalstu atbalsts Eiropas Komisijas ierosinājumam uz pieciem gadiem pagarināt glifosāta lietošanas atļauju.

“Aicināsim izstrādāt rīcības plānu, kā samazināt pesticīdu lietošanu Latvijā, aizliedzot glifosātu saturošu preparātu lietošanu skolu pagalmos, parkos, dārzos, pirms ražas novākšanas, un paplašināt aizsargjoslas, kurās nedrīkst lietot pesticīdus,” atklāj asociācijā.