Populārākie mīti un patiesība par trauku mazgājamajām mašīnām
Joprojām pastāv maldīgs uzskats, ka trauku mazgājamā mašīna ir ierīce, kas patērē daudz ūdens un elektroenerģijas, bet jebkura mājsaimniece, kura ikdienā lieto šo ierīci, atzīs, ka tā ļauj ietaupīt gan laiku, gan ūdeni, gan elektroenerģiju karstā ūdens sagatavošanai, gan arī pasaudzēt rokas no sadzīves ķīmijas un karstā ūdens.
Apkopojam izplatītākos mītus un skaidrojam patiesību par trauku mazgājamajām mašīnām.
Mīts Nr. 1. Trauku mazgājamā mašīna palielina ūdens patēriņu.
Pētījumi liecina, ka 12 personu trauku komplektu nomazgāšanai ar rokām cilvēks vidēji patērē 50 litrus silta ūdens un 60 minūtes laika, savukārt trauku mazgājamā mašīna tādu pašu trauku daudzumu nomazgā vidēji 6-8 litros auksta ūdens, un cilvēkam jāpatērē laiks tikai trauku ielikšanai un izņemšanai no ierīces.
Vecākas trauku mazgājamās mašīnas patērē vairāk ūdens, savukārt jaunākie modeļi, kas atbilst A+++ energoefektivitātes klasei, traukus nomazgā pat tikai 5 litros auksta ūdens.
Mīts Nr. 2. Trauku mazgājamā mašīna patērē daudz elektroenerģijas.
Patiesībā trauku mazgājamā mašīna vidēji patērē 1–2 kWh elektroenerģijas atkarībā no ierīces modeļa un izmantotās mazgāšanas programmas. Trauku mazgājamā mašīna, kas atbilst A+++ energoefektivitātes klasei, ekoloģiskajā mazgāšanas programmā patērē tikai 0.83 kWh enerģijas.
Turpretī, ja mājoklī karsto ūdeni nodrošina elektriskais ūdens sildītājs, tā elektroenerģijas patēriņš tik pat daudz trauku nomazgāšanai vidēji var sasniegt 2.5 kWh enerģijas.
Mīts Nr. 3. Pirms trauku ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā tie tik un tā jānoskalo.
Tāpat kā izlietne, arī trauku mazgājamā mašīna nosprostojas, ja mazgā pusizēstus šķīvjus vai kafijas krūzes ar visiem biezumiem. Tādēļ pirms trauku mazgāšanas gan izlietnē, gan trauku mazgājamajā mašīnā ēdiena paliekas jāizmet atkritumos, lai neaizsērētu izlietnes notekcaurule un trauku mazgājamās mašīnas filtri.
Mīts Nr. 4. Trauku mazgājamā mašīna nenomazgā tik tīri kā ar rokām.
Tieši otrādi, ar rokām nevar panākt tādu tīrības pakāpi un mirdzumu, kā mazgājot un žāvējot trauku mazgājamajā mašīnā, īpaši tas attiecas uz stikla traukiem. Ja trauki pēc mazgāšanas nav tīri, tam var būt vairāki cēloņi:
• nepareizi izvietoti trauki;
• izvēlēta neatbilstoša mazgāšanas programma;
• aizsērējuši filtri vai netīra trauku mazgājamās mašīnas iekšpuse;
• izmantots pārāk daudz vai pārāk maz trauku mazgāšanas līdzekļa.
Optimālu trauku mazgājamās mašīnas elektroenerģijas patēriņu un vislabāko mazgāšanas un žāvēšanas veiktspēju var nodrošināt tikai tad, ja trauki ierīcē ir izkārtoti pareizi. Ja trauku mašīnai ir divi atsevišķi grozi, apakšējā grozā ieteicams ievietot netīrākus un lielākus traukus, savukārt augšējā grozā – vieglākus un trauslākus. Tāpat dobus traukus, piemēram, bļodas un krūzes, trauku mazgājamajā mašīnā jāizvieto ar augšu uz leju, lai tajos nesakrātos ūdens. Vairāk informācijas par pareizu trauku izkārtojumu mašīnā var atrast ierīces lietošanas instrukcijā.
Tāpat jāatceras, ka nav universālas mazgāšanas programmas, kas ir piemērota visiem traukiem. Programma jāizvēlas atkarībā no trauku veida un netīrības pakāpes – programmas ar augstāku mazgāšanas temperatūru un garāku ciklu ir piemērotas netīrākiem traukiem. Apkaltušu trauku vieglākai nomazgāšanai, dažkārt trauku mazgājamās mašīnas papildina arī iepriekšējas mērcēšanas režīms.
Lai ierīce darbotos efektīvi un nomazgātu traukus kvalitatīvi, regulāri, ik pēc pāris lietošanas reizēm jātīra tās filtri – jāizņem un zem tekoša ūdens jānomazgā no ēdiena paliekām. Informāciju par filtru tīrīšanas biežumu var atrast ierīces lietošanas instrukcijā. Tāpat arī ar mitru lupatu jāizslauka trauku mazgājamās mašīnas iekšpuse, lai tās sienas neklātu netīrumu nosēdumi.
Lai nodrošinātu tīrus traukus, jālieto atbilstošs mazgāšanas līdzekļa daudzums – ne par daudz, ne par maz. Ja mazgāšanai izmanto pulverveida tableti vai želejas kapsulu, var gadīties, ka jaunākie trauku mazgājamo mašīnu modeļi ar samazinātu ūdens patēriņu nespēj izšķīdināt visu līdzekli un noskalot traukus.
Tādēļ ieteicams lietot šķidro trauku mazgāšanas līdzekli, kuru var dozēt atkarībā no izvēlētās mazgāšanas programmas, trauku daudzuma un netīrības pakāpes. Vairums cilvēku nezina, ka gan trauku, gan arī veļas mazgāšanā priekšpēdējais cikls ir noskalošana ar aukstu ūdeni, jo tikai tādā veidā var pilnībā noskalot mazgājamo līdzekli. Pēc tam trauki tiek dezinficēti karstajā žāvēšanas procesā, ietaupot laiku trauku slaucīšanai.
Savukārt, ja glāzes pēc mazgāšanas trauku mazgājamajā mašīnā ir nespodras, pie vainas var būt gan ciets ūdens, gan nepieciešamība pēc skalošanas līdzekļa. Lai novērstu kaļķakmens nogulsnes uz traukiem, lielākā daļa iekārtu ir aprīkotas ar ūdens mīkstināšanas ierīci, kurai nepieciešams reģenerācijas sāls. Ja trauku mašīna nav aprīkota ar šādu ierīci, ūdens mīkstināšanai var izmantot līdzekli, kura sastāvā ir ūdens mīkstinātājs.
Savukārt skalošanas līdzeklis pēc trauku mazgāšanas paātrina trauku nožūšanu un samazina ūdens vai kaļķakmens traipu veidošanos. Skalošanas līdzekli var aizstāt arī ar pārtikas etiķi, kura skābes koncentrācija nepārsniedz 5 % vai šķidro citronskābi, kuras koncentrācija ir 10 %. Ir pieejami arī daudzfunkcionāli trauku mazgāšanas līdzekļi, kuru sastāvā jau ir iekļauts skalošanas līdzeklis.
Kā izvēlēties trauku mazgājamo mašīnu?
Energoefektivitātes marķējums
Iegādājoties trauku mazgājamo mašīnu, aicinām pievērt uzmanību tās energoefektivitātes marķējumam. Augstākas energoefektivitātes klases ierīcēm ir zemāks elektroenerģijas patēriņš un augstāka darbības kvalitāte. Piemēram, A+++ klases trauku mazgājamā mašīna patērē par 30 % mazāk elektroenerģijas nekā A klases ierīce.
Izmēri
Standarta trauku mazgājamās mašīnas ir 60 cm platas un paredzētas 12–14 personu trauku komplektu nomazgāšanai vienā reizē, šaurās (45 cm platas) – 8–10 personu traukiem, kompaktās – 4–6 personām. Ja virtuve ir neliela, iespējams izvēlēties šauro trauku mazgājamo mašīnu, kas aizņems mazāk vietas, būs mazāk ietilpīga, bet tāpat sniegs visus ieguvumus.
Kompakto ierīci attaisnojas pirkt vien tad, ja virtuve ir pavisam maza un to izmanto viens, divi cilvēki. Lietojot standarta trauku mazgājamo mašīnu, tajā ir ērti mazgāt visu: pannas, katlus, cepešplātis, virtuves kombaina detaļas, tvaika nosūcēja filtrus un pat vāzes un burkas.
Funkcijas
Izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, svarīgi saprast, kāda veida traukus visbiežāk būs nepieciešams mazgāt. Dažādām trauku mazgājamajām mašīnām ir atšķirīgas mazgāšanas programmas, piemēram, delikātā mazgāšana trausliem traukiem, ekonomiskais režīms, režīms stipri apkaltušiem un piedegušiem traukiem, klusais režīms, ātrais režīms u.c.
Dārgāku modeļu trauku mazgājamās mašīnas piedāvā vairāk dažādu papildfunkciju, piemēram:
- viena groza mazgāšanas funkciju;
- funkciju, kas ļauj variēt augšējo un apakšējo grozu mazgāšanas intensitāti, kā arī temperatūru, lai viena cikla ietvaros būtu iespējams mazgāt dažādus traukus;
- mazgājamā līdzekļa veida izvēles funkciju;
- sensorus, kas nosaka mašīnā ievietoto trauku daudzumu;
- aizkavētā starta funkciju, kas ļauj iestatīt laiku, kad tiek uzsākta mazgāšana;
- indikatorus, kas liecina par sāls, skalošanas līdzekļa uzpildes nepieciešamību un aizvērta ūdens krāna trauksmi.