Sulīgs liellopa cepetis ar dārzeņiem - recepte
Vai maz iespējams liellopa fileju pagatavot sulīgu? Pēc šīs receptes - jā. Vari izmantot arī karbonādes gabalu ar ribiņu. Šeit nosauktais cepšanas laiks ir paredzēts labi izceptam cepetim. Rēķini apmēram 20 minūtes uz katriem 300 gramiem gaļas.
4–6 personām
Gatavošana 2 stundas
1,5 kg
liellopa filejas gabala
sāls, svaigi malti melnie pipari
2 ēdk. sviesta
4 daiviņas ķiploka
2 sīpoli, pārgriezti uz pusēm
2 lauru lapas
2 zariņi timiāna
1.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Ja gaļas gabals plakans un izlaidies, nosien to ar lina vai kokvilnas aukliņu. Pannā izkausē sviestu un apbrūnini gaļas gabalu no visām pusēm – tad neiztecēs sula. Cepeti sasāli un sapiparo. Liec to cepešpannā līdz ar visām garšvielām.
2.
Cep gaļu, ik pa pusstundai to apgrozot. Ja vēlies kārtīgi izceptu gaļu, gatavību pārbaudi, visbiezākajā vietā iedurot smailu irbulīti. Cepetis ir gatavs, ja, viegli piespiežot, no tā iztecējusī sula ir dzidra. Ja gatavību nosaki ar gaļas termometru, iedurtam biezākajā vietā, tam jārāda 70 grādi pēc Celsija.
3.
Gatavu cepeti izņem no krāsns, pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties 20 minūtes, tad griez un pasniedz.
Medū cepti dārzeņi
Dārzeņus vari izvēlēties pēc savas gaumes, tikai raugies, lai tiem būtu apmēram vienāds cepšanās laiks. Šeit lieliski iederētos arī rāceņi vai pākšu pupiņas.
4–6 personām
Gatavošana 1 stunda
6 mazi burkāni
1 selerijas sakne
4 saldie kartupeļi
2 pastinaki
3 ēdk. olīveļļas
3 ēdk. medus
sāls, svaigi malti pipari
Visus sakņaugus notīri un sagriez pēc iespējas vienādās garenās daivās. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Cepešpannu uzkarsē uz plīts virsmas un visus dārzeņus olīveļļā strauji apbrūnini. Liec pannu cepeškrāsnī un cep aptuveni 40 minūtes. Pārbaudi, vai dārzeņi mīksti. Pārkaisi dārzeņus ar pipariem, sāli un pievieno medu. Rūpīgi apmaisi. Cep vēl aptuveni 10 minūtes un karstus cel galdā.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Imants Ķīkulis