Sulīga vista uz burkas. Recepte
Šādi gatavota vista ir ļoti sulīga un glīti apbrūnē no visām pusēm. Ūdens tvaiki sutina vistu no iekšpuses un neļaus tai izžūt. Tikai, pirms sāc gatavot, pārliecinies, vai vista vertikālā stāvoklī ietilpst cepeškrāsnī! Recepti iesaka Vecrīgas pusdienotāju vietas "Spināti un Sviests" saimniece, laba ēdiena fane Ieva Salmane.
Aptuveni 6 personām
Gatavošana 1 stunda 15 minūtes
1 vesela vista
2 šķēlītes kūpinātas cūkgaļas krūtiņas vai speķa
1 ēdk. sinepju
1 ēdk. medus
dažādi zaļumi, garšviela: diļļu un bazilika kāti, lauru lapas, koriandrs, salvija u. tml.
1/2 ēdk. sāls
vēl nepieciešama puslitra stikla burciņa, pavisam neliela cepešpanniņa, lina vai kāda cita karstumizturīga materiāla aukliņa, alumīnija folija
1. Vispirms mēģini uzsēdināt vistu uz burciņas tā, lai vista pilnībā nosegtu burkas kakliņu. Vari ar šķērēm nedaudz paplašināt vistas dibengala atvērumu, vai arī izvēlēties burciņu ar šaurāku augšdaļu. Pārliecinies, ka vista turas stabili. Kad esi par to pārliecinājies, noņem vistu no burciņas. Burku ieliec cepešpannā, sabāz tur zaļumus un garšvielas. Pielej 3/4 burkas ar vārošu ūdeni. Ja vēlies, vari ūdens vietā lietot baltvīnu, tā tu piešķirsi vistas gaļai papildu garšu.
2. Iebāz cūkgaļas sloksnītes starp vistas krūtiņu un ādu - dari to no kakla puses. Tas neļaus krūtiņai pārāk izžūt, jo šī vistas daļa izcepas pirmā. Sajauc sinepes ar medu un sāli. Rūpīgi ierīvē vistu no visām pusēm. Ja medus un sinepju maisījums paliek pāri, vari vēlreiz apziest vistu cepšanas laikā.
3. Uzsildi krāsni līdz 180 grādiem. Uzmanīgi uztupini vistu uz burciņas tā, lai kājas un burciņa veido stabilu trīs punktu atbalstu. Apsien vistu ar aukliņu, cieši piesienot spārnus. Liec krāsnī uz zemākā plaukta. Ielej cepešpannā pāris centimetru ūdens, citādi no cepeša pilošie tauki degs. Vistu cep aptuveni stundu. Ja krāsns vairāk cep no augšas, apsedz vistu ar folijas cepurīti. Cepšanas laikā pāris reižu vari vēl apziest ar medus un sinepju maisījumu. Kad cepetis gatavs, apliec tam folijas gabalu un ar virtuves cimdiem nocel no burciņas. Uzmanies no verdošā tvaika, kas nāk no burciņas. Pasniedz ar ceptiem āboliem un kartupelīšiem.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Imants Ķīkulis