1dienas
19stundas
26minūtes
45sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Noderīgi ikdienā

Netērē laiku, mazgājot traukus ar rokām. Izvēlies labu trauku mazgājamo mašīnu!

Jauns.lv

Lai arī mūsdienās teju neviena kārtīga māja vai dzīvoklis nav iedomājams bez veļasmašīnas, ledusskapja, plīts, putekļu sūcēja un citas veida sadzīves tehnikas, joprojām vairums iedzīvotāju mazgā traukus ar rokām. Iedomājieties – jūs esat pavadījis garu un nogurdinošu dienu darbā, un, atnākot mājās, jūs ieraugāt, ka izlietnē gaida kaudze netīro trauku, kas jānomazgā. Nav tas patīkamākais skats, vai ne? Taču tiem, kuri ciena ne tikai savu laiku, bet arī rokas, mājās jau sen ir iegādāta trauku mazgājamā mašīna.

Lai arī šī sadzīves tehnikas ierīce joprojām ir apvīta ar dažādiem mītiem un stereotipiem, patiesībā tai ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, trauku mazgājamās mašīnas dezinficē traukus augstā temperatūrā, līdz ar to, jums nav jābaidās par dažādām baktērijām un nepatīkamiem aromātiem. Otrkārt, jūs izņemat ārā jau sausus, lietošanai gatavus traukus, tāpēc nav jātērē laiks, tos slaukot. Treškārt, par spīti tam, ka sabiedrībā izskan viedoklis par trauku mazgājamo mašīnu lielo ūdens patēriņu, eksperti ir secinājuši, ka vairāk ūdens mēs iztērējam, mazgājot traukus ar rokām. No vienas puses, tas ir loģiski, jo paši nemanām, cik liels daudzums aizplūst kanalizācijā.

Trauku mazgājamo mašīnu pirmsākumi meklējami tālajā 1850.gadā, kad Džoels Goutons radīja tās prototipu. Šī trauku mazgājamā mašīna bija darbināma ar roku, un tolaik populāra nekļuva, jo lietošana bija pārāk sarežģīta. Savukārt jau nedaudz vēlāk, 1889.gadā, Čikāgā bija iespējams iegādāties Džozefīnas Kokreinas radīto trauku mazgājamo mašīnu. Iemesls, kādēļ viņai radusies šāda ideja, bijis pavisam vienkāršs – reiz, mazgājot traukus, viņa netīšām saplēsusi vērtīgu porcelāna servīzi. Tas viņu nokaitinājis, un sieviete izlēmusi, ka nav vērts gaidīt, kamēr kāds radīs trauku mazgājamo mašīnu, tāpēc to izdarījusi pati. Jāpiemin, ka Kokreina uzauga zinātnieku ģimenē, kas varētu būt galvenais pamatojums trauku mazgājamās mašīnas izgudrošanai. Viņas radītais modelis bija ļoti līdzīgs mūsdienu variantam – ar atvilktnēm, kurās ieliek traukus, lai tie nesaplīst, kā arī ar karstā ūdens pievadi un mazgājamā līdzekļa ievietošanu.

Protams, trauku mazgājamām mašīnām ir arī savi trūkumi. Lai tās darbotos, nepieciešama elektrība, līdz ar to, šī ierīce rada papildus izdevumus. Tāpat tās darbībā tiek izmantoti mazgājamie līdzekļi, kas ne vienmēr ir draudzīgi cilvēkiem un dabai. Jo vairāk mājās tiek izmantotas elektroierīces, jo lielāks spiediens tiek radīts uz kopējo elektroenerģijas patēriņu. Par laimi, vairums mūsdienās nopērkamo trauku mazgājamo mašīnu ir ļoti ekonomiskas. Turklāt, attīstoties tehnoloģijām, sadzīves tehnika kļūst arvien kompaktāka. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ vajadzētu izvēlēties trauku mazgājamo mašīnu, ir tās nelielais ūdens patēriņš. Eksperti atklājuši, ka, lai ar rokām nomazgātu trauku servīzi, kas paredzēta 12 cilvēkiem, jāpatērē aptuveni 60 litrus ūdens, savukārt šo pašu trauku daudzumu mazgājamā mašīna padarīs tīru, iztērējot tikai 9 līdz 20 litrus. Patēriņš atkarīgs no tā, cik netīri ir trauki, un kāda programma uzstādīta.

Mūsdienās trauku mazgājamās mašīnas var iegādāties ne tikai sadzīves tehnikas veikalos, bet arī internetveikalos . Viens no internetveikaliem, kur pieejamas 11 dažādu ražotāju trauku mazgājamās mašīnas visām gaumēm un vajadzībām, ir 220.lv. Šeit atradīsit sadzīves tehniku no tādiem populāriem zīmoliem kā: “Beko”, “Bosch”, “Siemens”, “Whirlpool”, “Electrolux” u.c.

To, ka trauku mazgājamo mašīnu piedāvājums ir ļoti plašs, mēs nupat noskaidrojām. Taču, kā lai orientējas daudzveidīgajā piedāvājumā? Kuri ir tie svarīgākie kritēriji, kas jāņem vērā, kad izvēlamies trauku mazgājamo mašīnu? Uz šiem jautājumiem atbildes lasiet turpinājumā.

Pirmkārt, ir jāsaprot, kāda izmēra un ietilpības trauku mazgājamo mašīnu jūs vēlaties. Izmēru var noteikt, vadoties pēc tā, kur plānots novietot ierīci. Laicīgi jau nosakāt optimālos mērījumus, kurus nevajadzētu pārsniegt jūsu izvēlētajai trauku mazgājamai mašīnai. Brīvi stāvošai ierīcei izmērs parasti ir 60x60x85 vai 45x60x85. Ir arī tādas trauku mazgājamās mašīnas, kuras iespējams novietot uz galda, tādēļ tās attiecīgi būs mazākā izmērā – 45x55x52. Turpretī, izvēloties iebūvējamo trauku mazgājamo mašīnu, ar izmēriem iespējams izpausties daudz plašāk, tādēļ šis variants varētu būt izdevīgāks. Savukārt ierīces ietilpību var izvērtēt, ņemot vērā mājoklī dzīvojošo personu skaitu. Pavisam mazās trauku mazgājamās mašīnās var ielikt 6 trauku komplektus, bet lielākajās – pat 15. Standarta trauku mazgājamās mašīnās, kuras piemērotas vidēja lieluma ģimenei, iespējams ievietot no 12 līdz 14 trauku komplektiem. Ņemiet vērā – jo vairāk traukus iespējams salikt trauku mazgājamā mašīnā, jo vairāk vietas tā aizņems.

Jau iepriekš minējām ekonomiju. To, cik trauku mazgājamā mašīna ir ekonomiska, parāda energo efektivitātes uzlīmes. Tur būs redzama klase elektrības patēriņam (A-D), kā arī žāvēšanas klase (A-G). Ir svarīgi, lai darbības laikā trauku mazgājamā mašīna nebūtu pārāk skaļa.

Lai veiksmīgi uzstādītu trauku mazgājamo mašīnu, laicīgi jāpārdomā tās atrašanās vieta. Vai ir pieslēgvieta elektrībai, ūdens pievade, kā arī vieta, kur pieslēgties kanalizācijai.

Neatkarīgi no tā, kāda sadzīves tehnika jums nepieciešama, 220.lv jūs atradīsit visu nepieciešamo, sākot ar pašām ierīcēm, beidzot ar instrumentiem un detaļām. Padariet savu dzīvi vienkāršāku ar 220.lv!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar 220.lv / Publicitātes foto