Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Būs par vienu policistu mazāk!” Nikolajs Puzikovs uzskata tiesas spriedumu par netaisnīgu
foto: LETA
Tiesa piespriedusi Nikolajam Puzikovam naudas sodu 6200 eiro apmērā.
Slavenības

“Būs par vienu policistu mazāk!” Nikolajs Puzikovs uzskata tiesas spriedumu par netaisnīgu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Kurzemes apgabaltiesa, skatot "dziedošā policista" Nikolaja Puzikova apelācijas sūdzību par viņam nelabvēlīgo pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru viņam par policijas informācijas nodošanu šovbiznesa kolēģim piespriests naudas sods 6200 eiro apmērā, atstājusi negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu. Pats mūziķis uzskata, ka tiesa rīkojusies netaisnīgi.

“Būs par vienu policistu mazāk!” Nikolajs Puzikovs...

Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Savās pārdomās par tiesas spriedumu, par “dziedošo policistu” dēvētais Nikolajs Puzikovs dalījies sociālajā tīklā “Facebook”, norādot: "Šo notikumu sakarā man ir radušās pārdomas par mūsu tiesu sistēmu un to, kāpēc, dzīvojot Latvijā, es nevaru paļauties, ka tiesa būs taisnīga un objektīva."

Puzikovs norāda, ka Valsts policijā strādā jau 16 gadus: “Uzsākot dienestu, es vienmēr biju iestājies par taisnību, un tas bija arī mans mērķis - aizsargāt savu ģimeni un Latvijas iedzīvotāju intereses. Vēlējos apkarot noziedzību, padarīt labāku šo valsti un vidi, kurā mēs dzīvojam. Ikdienas darbā esmu piedzīvojis dažāda veida notikumus, un pa šo laiku esmu sapratis, ka, strādājot kā policijas darbiniekam, kas ir saistīts ar zināmu atrašanos absolūtas varas pozīcijā pret visām citām fiziskām personām, nenozīmē, ka man ir dota imunitāte vai kādas pārdabiskas spējas. Gluži pretēji, tā ir ārkārtīgi liela atbildība, kur jebkura kļūda var maksāt dārgi.”

Viņš uzsver, ka viņš par to ir pārliecinājies, piebilstot, ka sabiedrības reakcija ir asa un negatīva arī tad, ja viņš godprātīgi pilda savus policista pienākumus.

“Pa šiem gadiem mani tautā ir nosaukuši par “dziedošo policistu”. Arī pati Valsts policija ir atzinusi, ka “Nikolajs Puzikovs sabiedrībā ir plaši atpazīstams kā “dziedošais policists”, un šo statusu Nikolajs Puzikovs uztur. Līdz ar to sabiedrībai jebkura mana rīcība tiek saistīta ar Valsts policiju un tās tēlu. Manas tiesības uz aizstāvību šajā krimināllietā ir saistītas ne tikai ar Valsts policijas publisko tēlu, bet šis publiskais tēls ir arī pateicoties man kā publiskai personai, dziedātājam, māksliniekam, kura dziesmas ir populāras visā Latvijā, un cilvēki ļoti cītīgi seko katram manam dzīves notikumam. Bet ir jāņem vērā fakts, ka man kā publiskai personai tiesības uz taisnīgu tiesu ir būtiski ierobežotas, jo, pirms tiesas sākuma, mana lieta jau nonāca interneta portālos un publiskajā telpā, kur pret mani tika uzsākta linča tiesa un es publiski tiku notiesāts pirms tiesas sākuma,” pauda Puzikovs.

Viņš norādīja, ka vainu tiesas priekšā neatzina, jo prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības, un tādēļ viņam tika liegta iespēja šajā krimināllietā iegūt atbildību mīkstinošu apstākli.

“Apsūdzība norādīja, ka manas pārbaudes rezultātā ir iestājušās kaitīgās sekas un ka tika dzēsti vai slēpti lietiskie pierādījumi citā krimināllietā. Tiesas izmeklēšanā tādi pierādījumi netika iegūti. Es vairākkārt uzsvēru gan savos paskaidrojumos, gan liecībās gluži pretēji, ka neesmu radījis negatīvas sekas. Mans motīvs un patiesais mērķis bija sekmēt izmeklējošo iestāžu darbu, ieekonomēt Valsts policijas resursus un palīdzēt atrast meklēšanā izsludināto Stepanovu, kurš, starp citu, ir sabiedrībā zināma persona un nekad nav slēpies no policijas,” uzsvēra Puzikovs, piebilstot, ka viņa darbību rezultātā nav radies kaitējums nevienai personai.

“Es uzskatu, ka, pildot dienesta pienākumus, rīkojos tikai likuma ietvaros un visas sabiedrības interesēs. [..] Galu galā, Stepanovs pats brīvprātīgi atnāca, pieteicās policijā un neslēpās. Kaut arī norādīju savos paskaidrojumos, ka tā bija neprofesionāla rīcība, kas neizslēdz faktu, ka šajā lietā ir saskatāms disciplinārs pārkāpums, tas būtībā skar tikai darba jautājumu. Mans izdarītais pārkāpums attiecībā pret saņemto sodu ir nesamērīgs,” uzskata Puzikovs.

Pēc viņa teiktā, tiesa diemžēl neesot ieklausījusies viņa aizstāvībā, un, ja spriedums paliks nemainīgs, viņš pazaudēs savu darbu un arī savu profesiju, kurā strādājis 16 gadus. “Tas nozīmē, ka būs par vienu policistu mazāk.”

Viņš gan uzsver, ka šobrīd Latvijā būtiski trūkst policistu: “Diemžēl, no policijas vairāk aiziet, bet jaunie kadeti nenāk un nekas arī netiek darīts, lai uzlabotu darba apstākļus policistiem, lai tie paliktu savās darba vietās, varētu strādāt un rūpētos par mūsu Latvijas iekšējo drošību.”

“Vērtējot man saņemto sodu un tam izrietošās sekas, tiesa nav ne tikai ņēmusi vērā, ka iepriekš neesmu sodīts, bet arī to, ka vairs nevarēšu strādāt Valsts policijā, jo to man aizliegs likums. Es uzskatu, ka pārkāpuma sods neatspoguļo patiesību, jo sods ir krietni bargāks, nekā to paredz Krimināllikuma 329. panta soda veidi,” norādīja Puzikovs.

“Vēlos piebilst, ka šobrīd vēl strādāju Valsts policijā, un mani var redzēt uz ielām, izsaukumos, notikumos, ceļu satiksmes negadījumos, kur sniedzu palīdzību nelaimē. Mans darbs ir atbildīgs, specifisks un sarežģīts, prasa lielu stresa noturību un augstu atbildības sajūtu. Strādāt Valsts policijā ir mana brīva griba jau 16 gadus. Es ar to lepojos. Savos koncertos vienmēr pozitīvi izsakos par savu darbu. Man ir paši labākie kolēģi! Atliek cerēt, ka arī turpmāk, dzīvojot Latvijā, es jutīšos droši,” sacīja Puzikovs.